Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Versnelling geothermie door miljoeneninvestering in bedrijf achter nieuwe boortechniek

Canopus heeft een disruptieve boortechniek ontwikkeld die wereldwijd duurzame en betrouwbare warmtevoorziening substantieel goedkoper maakt. Canopus ontvangt een kapitaalinjectie van € 2,6 mln, onder andere van impact investeerders SHIFT Invest en ENERGIIQ, voor marktintroductie.

2,5 keer hogere energieproductie dan traditionele technieken
Boringen voor aardwarmtewinning zijn economisch vaak niet rendabel, omdat conventionele geothermische boorputconstructie-technieken zeer duur zijn en de werkelijke doorstroombaarheid en daarmee de energieproductie van de aangeboorde aardlagen van tevoren erg moeilijk in te schatten is.

Het Haagse bedrijf Canopus heeft een boortechniek ontwikkeld om goedkoper gestuurd te kunnen boren. De techniek die gebruik wordt, zorgt ervoor dat er goedkoop ondergrondse vertakkingen gemaakt worden. Dat leidt tot een tot 2,5 keer hogere energieproductie vergeleken met conventionele technologieën – een doorbraak voor energieproducenten. Canopus gebruikt daarvoor een zogenaamde ‘directional steel shot drilling’-techniek, waarbij herbruikbare stalen korreltjes aan de boorspoeling worden toegevoegd. Canopus ontwikkelde deze techniek voor de geothermie.

Eerste veldtestboringen voor aardwarmtewinning
Canopus gebruikt de investering en een subsidie voor de uitbreiding van de organisatie, voor systeemtesten bij het Rijswijk Center for Sustainable Geo-Energy van TNO en voor eerste veldtestboringen voor aardwarmtewinning. Jan Jette Blangé, oprichter van Canopus en uitvinder van de directional steel shot drilling techniek: ”Het is geweldig dat we dankzij deze grote kapitaalinjectie aan de hand van werkelijke boringen op diepte kunnen laten zien dat we een geweldig product hebben waarmee we aardwarmtewinning een enorme en hoognodige bijdrage aan de energietransitie kunnen laten geven”.  

SHIFT Invest en ENERGIIQ zien grote potentie in deze innovatie om de geothermie als een betrouwbare en duurzame energiebron verder te ontsluiten. Koen Hooning, Investment Manager bij SHIFT Invest: “Canopus is goed gepositioneerd om de toepassing van geothermie als een stabiele en betrouwbare bron van schone warmte te versnellen. Deze hardware-oplossing heeft de potentie een belangrijke rol te spelen in de energietransitie.”

Rafael Koene, fondsmanager bij ENERGIIQ, sluit zich hierbij aan: “De technologie van Canopus kan grote impact maken op de energietransitie door de totale kosten van duurzaam opgewekte warmte uit geothermie te verlagen. Wij hebben veel vertrouwen in het team en de technologie en kijken uit naar een mooie samenwerking.”

Bron: Innovation Quarter 

Publicatiedatum: