Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Powerfogger bespaart heel veel vervelend werk"

Tholen - Kwekerij Maarten Bloemen levert al 35 jaar diverse jonge planten. Inmiddels wordt op de kwekerij ook de Powerfogger ingezet. Wij spraken daarover, en over de uitbreiding van het bedrijf, met Maarten zelf.

Minder vervelend werk
De Powerfogger van Frans Veugen Bedrijfshygiëne wordt ingezet in de kas. “Als we insecten bestrijden of bladbehandelingen doen tegen schimmels, moeten we buiten de biologie die we inzetten, soms chemische correcties uitvoeren. Dat doen we het liefst zo min mogelijk, maar we kunnen helaas niet helemaal zonder. Voor die werkzaamheden zetten we de Powerfogger in, en dat bespaart heel veel vervelend werk.”

Waar je normaalgesproken in een gesloten kas, vaak met warm weer, in een beschermend pak aan het werk moet, hoeft dat nu niet. “En dat werken met chemicaliën is ook niet risicoloos. Maar met de Powerfogger sluiten we de ramen en we gaan een eindje fietsen, bij wijze van spreken.”

Arbeidsvriendelijk
Het is een kwestie van de Powerfogger vullen met middelen, en de stekker in het stopcontact steken, legt Maarten uit. “Je zet hem aan, je loopt de kas uit, sluit de deur achter je, en hij begint voor te ventileren. Zo brengt het apparaat heel veel luchtinhoud in de kas in beweging, en na 15-20 minuten begint hij middelen te injecteren in de luchtstroom. Na twee uur zetten we via de computer de ramen weer open, en het middel is, dankzij de meegeleverde draagstof, bezonken voordat de mensen weer terug in de afdeling komen.”

Veel veiliger dus. “Sinds wij het apparaat gebruiken, is het werk op de kwekerij veel arbeidsvriendelijker geworden. Wel is het zo dat niet alle middelen kunnen worden gebruikt in de Powerfogger, denk aan de slecht oplosbare poeders. We gaan dus zo veel mogelijk voor vloeibare middelen – en dat gaat over het algemeen wel behoorlijk goed.”

Zo goed dat ze in de kas inmiddels driekwart van de bestrijdingen niet meer met de hand hoeven te doen.

Schone teelt
Het apparaat, dat zichzelf schoonspoelt, heeft ook z’n nut bewezen in het schoon houden van de teelt. “We zien de resultaten ook terug in de ziektebestrijding, en daar doen we het voor.”

Want middelen de kas inbrengen die niet helemaal worden gebruikt, daar houdt Maarten niet van. “Bovendien, het inbrengen van chemie waar we niks aan hebben, dat moeten we niet willen, dat is waanzin. We gaan dus strak om met alle richtlijnen, en we willen mee met de tijd, met nieuwe technische ontwikkelingen. We gaan serieus om met mens, milieu en omgeving om de groene producten goed in de markt te kunnen blijven zetten.”

Tweeënhalf keer zo groot
De Powerfogger niet de enige ontwikkeling binnen het bedrijf. Sterker nog: “We zitten middenin een bouwproces, het bedrijf wordt straks tweeënhalf keer zo groot. Er komt 1 hectare kas bij, plus een hal met laaddock, verpakkingsruimte en dergelijke van 2500 vierkante meter, met een grote wateropslag van 5000 kuub. Daarvoor hebben we al bij al zo’n 6 hectare land bijgekocht. Dat zijn we ook eventjes aan het doen, tussendoor,” vertelt Maarten met een knipoog.

“Omdat wij werken met plantgoed en bewortelde stekken, hebben we heel veel plantjes per vierkante meter. Met de extra teeltruimte kunnen we dus veel meer produceren. En daarbij kunnen we ook onze huurlocaties gaan opzeggen, wanneer de uitbreiding klaar is. Kortom, we gaan veel efficiënter werken.”

Een mooie stap voor het bedrijf, om te voldoen aan de toenemende vraag. “Het bedrijf wordt nu klaargestoomd voor de toekomst.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Maarten Bloemen
Grote Baan 6
5428 NH  Venhorst
+31 (0)6 53 14 14 08
maarten@bloemenyoungplants.nl