Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Daling TTF-gasprijs gestopt, prijs weer boven 200 €/MWh

De gestage daling van de Europese gasprijs is gisteren gestopt. De gasprijs sloot hoger af dan maandag en komt weer boven de 200 €/MWh uit. In deze crisisupdate meer hierover en een update over de plannen van de Europese Commissie om in te grijpen op de energiemarkt.De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 13 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs tegen 11u woensdagochtend tussen de 210-215 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Dinsdagmiddag werd in het nieuws nog stilgestaan bij de flinke gasprijsdaling van de afgelopen tijd. In minder dan drie weken tijd met maar liefst 45 procent gedaald, na een gasprijspiek op 26 augustus, constateerde onder meer de NOS. Tegen de omroep geeft Gerben Hieminga, econoom energiemarkten bij ING, als verklaring voor de daling "vooral de politieke discussie over ingrijpen in de gas- en stroommarkt en eventuele maximumprijzen." En niet zozeer het voller raken van de gasvoorraden. 

Bij energiehandelsplatform Powerhouse staan ze stil bij de energieweek die in volle gang is. Over de Russische gasaanvoer, niet via NordStream, schrijft men: "In totaal stroomt er via andere pijpleidingen (via Oekraïne en TurkStream) nog zo’n 8 a 9 procent Russisch gas richting Europa. Sommige Europese terminals blijven ook Russisch LNG ontvangen. Rusland heeft al gedreigd deze – beperkte maar stabiele - stromen ook stop te zetten bij (nog) meer sancties of de invoering van EU-brede prijsplafonds op olie en/of gas." Lees hier de hele analyse.  

Vandaag, woensdag 14 september, zou de Europese Commissie met de plannen naar buiten moeten komen. De afgelopen dagen lekte al wel het een en ander uit. Zo wil de commissie de winst beperken van elektriciteitsproducenten die niet te maken hebben met de hoge gasprijs, en dat geld terug laten vloeien naar burgers en bedrijven die te maken hebben met hoge energieprijzen, schrijft de NOS

Nieuwsuur publiceert over het uitblijven van staatssteun voor getroffen bedrijven in Nederland. Andere Europese landen geven die steun tot onvrede van de Nederlandse bedrijven wel. Zij wijzen op oneerlijke concurrentie. Een domino-effect door de hele keten dreigt als cruciale spelers geraakt worden. "Als kunstmestproducten en verpakkingsbedrijven in zwaar weer zitten en verminderen in productie, merken ze dat van de landbouw tot de supermarkt", zegt Hugo Erken van de Rabobank tegen Nieuwsuur. 

Bij NPO Radio 1 wees Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland de luisteraar nog maar eens op de problemen in haar sector. Luister het radio-item hier terug.