Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie besparen met coatings

Vrijwel elke teler is op zoek naar oplossingen voor de huidige hoge energieprijzen. Intelligente inzet van coatings past goed bij de mogelijkheden om de rekening te verlagen. Dat stelt ReduSystems in onderstaande bijdrage.

Bij coatings denk je in de eerste plaats aan bescherming van het gewas en optimale omzetting van zonlicht in productie. Maar onder de huidige omstandigheden is het goed ook met een andere blik naar coatings te kijken. Zowel in de lichtarme winter als in de lente zijn er mogelijkheden voor energiebesparing.

Een flink deel van het jaar is licht de beperkende factor voor de productie. Dan is het dus zaak dat er zoveel mogelijk zonlicht het gewas bereikt. Daarbij is het goed om te bedenken dat zonlicht voor de helft bestaat uit PAR-licht, dat ten goede komt aan de fotosynthese. De andere helft is warmtestraling. Die warmt het gewas en de kas op. En een betere opwarming zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken.

Optimale lichtinval 
Voor een goede transmissie is een schoon kasdek een essentiële voorwaarde. Regelmatig schoonmaken betekent daarom energiebesparing. Het kan wel 5% à 10% lichtwinst opleveren. Dat zorgt voor betere gewasgroei en een snellere opwarming. Maar er zijn nog meer manieren om betere lichtinval te bereiken. De coating AntiReflect vermindert de weerkaatsing op het kasdek. Hierdoor stijgt de transmissie met 2,5-3%. Telers melden dat hierdoor de kas aan de zonkant sneller opwarmt. Dat drukt de energierekening dus. AntiCondens zorgt ervoor dat condens verdeeld wordt als een waterfilm in plaats van als grove druppels. Ook dat levert lichtwinst op, zo’n 5-7%. Als de lichtinval op orde is, is ook aandacht voor optimale warmte-afgifte van de buizen lonend. PipePaint zorgt ervoor dat de warmte-afgifte 10% stijgt. Dat geeft een duidelijke besparing op de stookkosten.

Zuinig zijn op zonne-energie 
Als het licht toeneemt in de lente, is het belangrijk om dat optimaal in te zetten. Op sommige dagen in de lente is de instraling hoger dan de planten aankunnen. Dan is dus bescherming nodig. In eerste instantie kan daarvoor het beweegbare scherm dienen. Op een gegeven moment zal een coating noodzakelijk worden.

Telers hebben vaak een vaste manier van coaten ontwikkeld. Maar in de praktijk zien we dat vaste gewoonten losgelaten worden. Dat was al gaande onder invloed van de klimaatverandering. Nu komt daar de energiecrisis als extra factor bij.


 
Coaten in lagen 
Het kernbegrip is: intelligent coaten. Goed nadenken wat het gewas nodig heeft en wat het aankan. Op dagen met veel zon in de lente heeft het gewas niet zozeer last van lichtstress, maar van warmtestress. Dan heeft het eigenlijk geen zin om veel licht te weren.
Een goede mogelijkheid is om het licht diffuus te maken met ReduFuse. Of met ReduFuse IR dat tevens de warmtestraling afremt. Diffuse coatings zorgen ervoor dat het licht beter verdeeld wordt in het gewas. Zo ontstaan er geen plekken met overmatig licht wat voor stress zorgt. Voor sommige gewassen zal ReduHeat de beste oplossing zijn.

Als je er zo in slaagt in de lente het licht optimaal te benutten, werkt dat energiebesparend. De geïnvesteerde energie leidt tot een optimale productie. En precies genoeg afremmen in plaats van zwaar coaten zorgt ervoor dat de gratis zonne-energie optimaal zijn werk doet. Je hoeft dan minder bij te stoken.

Als het lichtniveau toeneemt in de late lente en de zomer zijn extra maatregelen nodig. Bijvoorbeeld een extra laag ReduSol over de eerdere lagen. Of nog een keer een laag ReduFuse en later een laag ReduSol. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk. Telers zetten hun eigen creativiteit in, op zoek naar de beste oplossingen. 

Bron: ReduSystems 

Publicatiedatum: