Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands neerslagtekort significant gedaald

De droogte is sinds begin september afgenomen in Nederland. Dat constateert Weeroline. De piek lag op 5 september met een neerslagtekort van 318 mm gemiddeld in het land. Op dat moment was 2022 het op één na droogste jaar sinds het begin van de metingen in 1906. Inmiddels is het neerslagtekort 284 mm en staat 2022 op een zevende plaats. Komende dagen is er een afwisseling van overwegend droge en buiige dagen. Soms loopt het tekort weer wat op, maar vrijdag en tijdens het komende weekend zal het tekort dalen.

Op 5 september was 2022 het op één na droogste jaar, alleen in recordjaar 1976 was het nog een stuk droger. Daarna volgde dagen met regen. Vooral afgelopen vrijdag en zaterdag was het regionaal flink nat en nam de droogte significant af. Zaterdag 10 september daalde het neerslagtekort landelijk gemiddeld met maar liefst 12 mm.

Op dinsdag 13 september is het neerslagtekort 284 mm. Hiermee staat 2022 op een zevende plek als het gaat om droogste jaren sinds 1906. Het recordjaar op deze datum is 1976 met 344 mm. Ook het droge jaar 2018 is 2022 weer voorbij met op 13 september 292 mm.

Meer regen op komst
Komende dagen valt vooral in Zuid-Nederland regen. In de noordelijke helft blijft het grotendeels droog. Het gevolg voor het landelijk gemiddelde neerslagtekort is dat dit tekort tot vrijdag weer een klein beetje toeneemt.

Op vrijdag, zaterdag en zondag valt in het hele land van tijd tot tijd regen. Over deze periode zal het neerslagtekort afnemen.

Volgende week is de buienkans weer een stuk kleiner en schijnt de zon geregeld. De droogte neemt dan dagelijks weer wat toe. Omdat de septemberzon aanmerkelijk minder krachtig is dan de zon in mei, juni en juli zal het neerslagtekort zeker niet hard stijgen. Doordat de zon minder hoog aan de hemel komt en ook minder lang schijnt is de verdamping een stuk kleiner dan hartje zomer.

Verschillen in het land
Doordat neerslag in de zomer meestal uit buien valt varieert het neerslagtekort per regio flink.

Gebieden met een neerslagtekort nog (ruim) boven de 300 mm zijn de Achterhoek, het zuiden van Overijssel, vrijwel heel Limburg, het westen van Zeeland, Texel en de Kop van Noord-Holland.

Plekken met een neerslagtekort ruim onder het gemiddelde zijn o.a. te vinden op Terschelling, Ameland, het vasteland van Friesland, Groningen, het zuiden van de provincie Utrecht en het westen van de Betuwe. Vooral in Noord-Nederland is het tekort regionaal kleiner dan 210 mm.

Rivierstanden stijgen door
Vooral in de Rijn, IJssel en delen van de Waal staat het water nog altijd behoorlijk laag. Belangrijk voor deze waterstanden is de aanvoer van water door de Rijn vanuit Duitsland. We kijken daarom naar de verwachtte waterstand bij Lobith (Gelderland).

Halverwege augustus stond de Rijn bij Lobith op zo’n 635 cm boven NAP. Op 6 september was dit 699 cm boven NAP en inmiddels zitten we op 730 cm boven NAP. Dit is overigens nog steeds een flink verlaagde stand. Gemiddeld is de waterstand in de Rijn bij Lobith in deze tijd van het jaar ruim 850 cm boven NAP.

Deze week is het flink wisselvallig in het stroomgebied van de Rijn en haar zijrivieren. In Zwitserland, Zuidwest-Duitsland en Noordoost-Frankrijk staat behoorlijk wat regen op het programma. De verwachting is dat de waterstand bij Lobith komend weekend stijgt naar ruim 760 mm.

In de Maas is de waterstand op veel plaatsen normaal of iets onder normaal. Komende dagen valt ook in het stroomgebied van de Maas, bijvoorbeeld de Ardennen, regelmatig regen.


Bron: Weeronline

Publicatiedatum: