Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitaal kiemanalysesysteem zorgt voor accuratere kiemtellingen bij plantenkweker

Eind 2019 was AgriData Innovations (ADI) op bezoek bij Beekenkamp om de mogelijkheden van drones voor datacollectie te bespreken. Destijds heette het bedrijf nog Applied Drone Innovations en was men gefocust op droneoplossingen.

Toen ADI Beekenkampwerknemers met een klipbord kiemtellingen zag uitvoeren, werd er gedacht: dit moet beter en sneller kunnen. Zo ontstond het idee om kiemtellingen te digitaliseren met behulp van camera’s en software. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de realisatie van de GA-box (Germination Analyses oftewel kiemanalyse).

Vanaf het eerste moment heeft Beekenkamp de visie gedeeld en is bereid geweest om te investeren in deze innovatie. Zoals Wilke Goeman, Manager Productie Teelt bij Beekenkamp, aangeeft: “De handmatige kiemtellingen die we eerst deden waren foutgevoelig, ongestructureerd en niet meer van deze tijd. ADI stelde voor de kiemtellingen te digitaliseren om op basis van betrouwbare gestandaardiseerde tellingen datagedreven beslissingen te nemen.”

Gestandaardiseerd
Na bijna twee jaar ontwikkeling is er nu een systeem ontwikkeld dat in een kwestie van seconden het kiempercentage en usable percentage van de tray bepaalt. Daarnaast is het grote voordeel dat de gedigitaliseerde tellingen consistent en gestandaardiseerd zijn, waardoor menselijke fouten en subjectiviteit verleden tijd zijn. Verschillende tellers komen namelijk uit op verschillende tellingen voor dezelfde tray. Tenslotte worden alle tellingen met bijbehorende foto’s automatisch opgeslagen in de webapp, waardoor de informatie makkelijk is terug te vinden en gebruikt kan worden ter optimalisatie van het productieproces en voor terugkoppeling naar leveranciers.

“De GA-box zorgt ervoor dat we kiemtellingen aanzienlijk sneller uitvoeren, consistente tellingen hebben en stelt ons in staat om op van tevoren beter inzicht te krijgen in het aantal verkoopbare planten” aldus Wilke Goeman van Beekenkamp. De arbeidsbesparing, betere tellingen en automatische dataopslag zorgt ervoor dat de GA-box zich binnen twee jaar terugverdient.

De GA-box is klaar om bij meer partijen waarde toe te voegen en om datagedreven keuzes te maken met behulp van de technologie van ADI, zegt William Simmonds, CEO van AgriData Innovations.  "Camerasystemen en computer vision-software worden nu actief gebruikt in gewasmanagement om meer datagedreven te worden. Ons doel is om arbeidsintensief werk makkelijker, betrouwbaarder en objectiever te maken. Bij Beekenkamp verzamelen we gegevens over kiemtellingen, structureren we de gegevens en presenteren we bruikbare inzichten aan de telers. Deze technologie is van grote waarde voor vermeerderaars, veredelaars en zaadspecialisten.” 

Voor meer informatie:
AgriData Innovations 
Molengraaffsingel 12
2629 JD, Delft
+31 (0)6 11 48 34 09
william@adinnovations.nl 
www.agridatainnovations.nl/ 

Publicatiedatum: