Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs onder de 200 €/MWh gezakt

De gestaag dalende TTF-gasprijs is gisteren onder de 200 €/MWh afgesloten. Vanochtend lag de gasprijs nog weer iets lager. De gasprijs van vanochtend is de laagste sinds ruim een maand, zo is te zien in deze korte nieuwe crisisupdate, waarin nog geen definitief nieuws van de Europese Commissie te melden valt. Wel waarschuwt een adviescollege Nederland voor de gevolgen van een gebrekkig energiesysteem. Leveringszekerheid is niet meer vanzelfsprekend. 

 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 12 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs tegen 11u dinsdagochtend tussen de 185-192 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

BNR schrijft op basis van EU-bronnen wel dat de Europese Commissie werkt aan een verplichte stroombesparing voor op piekmomenten. Het is één van de ingrepen die de commissie wil doen. Morgen zou de Europese Commissie de plannen ontvouwen. Daarin komt er mogelijk ook een maximum gasprijs. Of die gasprijs gaat gelden voor alleen Russisch importgas of voor alle Europese gasimport is nog niet zeker. De EU-landen verschillen hierover van mening, lazen we gisteren al in de crisisupdate waarin ook aandacht was voor de afschakelplannen van Nederland zelf. 

Zonder een robuust energiesysteem stort de samenleving in elkaar. Die harde conclusie trekt het College van Rijksadviseurs in een rapport dat aan de Nederlandse overheid is overhandigd. Nederland staat voor grote investeringen in de energie-infrastructuur, schrijft het college. "De afgelopen maanden laten niet alleen onze afhankelijkheid van gas zien, maar ook dat betaalbare en betrouwbare energievoorzieningen van cruciaal belang zijn voor iedereen."

De stapsgewijze transformatie van een fossiel naar een duurzaam energiesysteem die de overheid voorstaat stelt veel nieuwe eisen aan het nationale energienetwerk. Volgens een nieuw advies van het College van Rijksadviseurs is de aanleg van deze nieuwe energiehoofdstructuur bepalend voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. "Zonder lange termijn visie op de ruimtelijke inrichting van ons land is robuust en toekomstbestendig investeren in de energie-infrastructuur onmogelijk." 

In het advies geeft het college zeven aanbevelingen mee. Eén daarvan is dat Nederland moet erkennen dat de huidige leveringszekerheid onhoudbaar is. Bekijk het rapport hier.