Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar gaan we naar toe?

Het is een onoverzichtelijke tijd, schrijft Jan van Leeuwen, Bestuurslid bij LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen in een column. "We hebben te maken met een energiecrisis met alle afgeleide gevolgen van dien. Het is geen energiecrisis als gevolg van marktontwikkelingen, maar als gevolg van politieke en militaire ontwikkelingen. De situatie in Oekraïne zet alles op zijn kop. De energieprijzen zijn met name gestegen, door energie in te zetten als politiek drukmiddel om Rusland in het hok te krijgen. Als consumenten en ondernemers betalen we de rekening.

Het zijn aan de ene kant de hoger oplopende energiekosten als aardgas en diesel die ons raken, maar aan de andere kant gaan ook de veranderende consumentenbestedingen ons raken. Consumenten sparen om de verwarming en de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen. Je kan een euro maar één keer uitgeven. Het begint nu voelbaar te worden: dat er minder wordt uitgegeven aan zaken, die niet direct nodig zijn.

Dit zal ook onze sector gaan raken. Tuinplanten horen ook bij de categorie ‘minder noodzakelijk’. Maar juist in deze tijd blijft een groen omgeving ook belangrijk voor ons welzijn. Deze tendens is niet alleen in ons land waarneembaar, maar ook in onze belangrijkste afzetlanden. Het kwam ook tot uitdrukking op de laatste Plantarium/Groen Direkt-beurs. Toch kan het ook weer omslaan naar een kant die we ons wensen.

Al deze ontwikkelingen hebben hun invloed op onze medewerkers. Veel van onze medewerkers hebben te maken met een portemonnee waar wel evenveel inzit, maar waar je minder mee kan doen. Je hoort al van werkgevers dat ze hun medewerkers wat extra geven, zodat zij hun hoofd boven water kunnen houden.

Aanstaande 1 maart 2023 is onze CAO afgelopen; de eerste stappen richting een nieuwe CAO worden gezet. Het wordt lastig. Enerzijds komen bedrijven door eerder genoemde ontwikkelingen in zwaarder weer, en anderzijds moeten onze werknemers voldoende kunnen verdienen om rond te komen. Al met al een lastige puzzel.

Afgelopen week heeft onze werkgeverscommissie zich er al over gebogen. De vakbeweging zal met een behoorlijke looneis gaan komen. Waar we eindigen is totaal onduidelijk. Het zal voor de sectoren een hele opgave worden om hier uit te gaan komen.

Waar gaan we naar toe? Voorlopig naar een strenge winter als je niet naar het weer kijkt. We zullen zeker ergens gaan uitkomen, maar waar? Wie het weet mag het zeggen. Denk met ons mee en geef de vakgroep wijze raad mee. Alvast bedankt."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: