Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
KVK Trendrapport Bedrijfsleven

Meer starters en ook meer stoppers in augustus

Ook in augustus 2022 groeit het aantal startende ondernemingen ten opzichte van augustus 2021. Het aantal stoppers nam ook toe, maar minder. In absolute aantallen blijft het aantal ondernemingen in Nederland groeien.

Op 1 september 2022 waren er in het Handelsregister 2.282.376 economisch actieve ondernemingen ingeschreven. Dat zijn er 118.246 meer dan vorig jaar, een toename van 5,5%. In augustus 2022 startten 21.797 ondernemingen: ruim 27% meer starters dan dezelfde maand vorig jaar. 8.734 ondernemingen hebben hun werkzaamheden gestaakt, dat is 9,2% meer dan vorig jaar.

Opmerkelijk is dat het aantal stoppende bedrijven in absolute cijfers al vijf maanden op rij daalt: van 12.958 in maart tot 8.734 afgelopen maand. In augustus gingen 107 bedrijven failliet, 8% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. "Het aantal ondernemingen blijft nog steeds toenemen en dat komt mede door het toenemend aantal zzp’ers in Nederland. Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt en veel mensen zien mogelijk een kans om genoeg opdrachten te scoren om hun loondienstverband te verruilen voor het ondernemerschap", aldus prof. dr. Josette Dijkhuizen, ondernemer en bijzonder hoogleraar (Tilburg University).

Regionale verschillen, grootste groei in Midden-Limburg
Regionaal zijn de verschillen als het gaat om starters en stoppers groot. De procentuele wijziging van zowel starters als stoppers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar verschilt per regio, waarbij twee COROP-regio’s opvallen. Midden-Limburg had van de 40 COROP-regio’s in augustus 2022 ten opzichte van augustus 2021 de grootste toename van de starters en de grootste afname van de stoppers.

In de regio Alkmaar kenmerkte afgelopen augustus ten opzichte van augustus 2021 zich juist door een kleine toename van het aantal starters (op een na laagste van de COROP-regio’s) en een grote toename van het aantal stoppers (op een na grootste toename).

Bron: KVK

Publicatiedatum: