Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek naar laagwaardige biomassa

Bermgras, tomaten- en paprikaplanten meest geschikt om energie van op te wekken

Reststromen die normaal gesproken worden omgezet in lage kwaliteit compost, kunnen via verschillende routes toch omgezet worden in nuttige energiestromen.

Onderzoek van studenten van de Master Energy Science van Universiteit Utrecht, uitgevoerd namens BlueTerra, toont aan dat er twee routes zijn die zeer kansrijk zijn voor verdere ontwikkeling in Nederland. Hierdoor kan er extra CO2 bespaard worden, is Nederland minder afhankelijk van (Russisch) aardgas en zijn de klimaatdoelen meer binnen haalbaarheid.

Het onderzoek is uitgevoerd over nuttig inzetten van laagwaardige biomassa voor Kas als Energiebron, in opvolging van eerder onderzoek naar de kansen van laagwaardige biomassa door BlueTerra. 

Het onderzoek had tot doel om inzicht te geven in het potentieel van laagwaardige biomassa-afvalstromen voor energietoepassingen in Nederland. Dit werd bereikt door een technisch-economische en milieuanalyse uit te voeren van diverse afvalstromen en conversieroutes. In drie fasen werden de biomassastromen geselecteerd, geschikte conversieroutes onderzocht en een (economische) haalbaarheidsstudie met gevoeligheidsanalyse uitgevoerd.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bermgras, tomatenplanten en paprikaplanten uit de kas de meest geschikte nieuwe afvalstromen voor energietoepassing zijn. Bermgras komt in heel Nederland voor, waarbij de beschikbaarheid in Noord-Brabant en Gelderland het hoogst is. De beschikbaarheid  van paprika- en tomatenplanten is het hoogst in provincies met veel glastuinbouw, waaronder Zuid-Holland. De  afvalstromen zijn gecombineerd met verschillende voorbewerkingsstappen (bijvoorbeeld drogen), gevolgd door de conversieprocessen: torrefactie, pyrolyse, vergassing of anaerobe vergisting. In totaal zijn hierdoor elf conversieroutes zijn geanalyseerd.

Manieren van verwerking
De conversieroutes die goed presteerden in termen van drogestof-massa en energie-effici├źntie waren de routes die inkuilen, wassen en persen combineerden met anaerobe vergisting. Bermgras, met de verwerkingsroute drogen, versnipperen, pelletiseren en vergassen, had een hoog drooggewichtsrendement, maar een laag energierendement. Deze route was echter economisch niet levensvatbaar.

Alle routes zijn doorgerekend zonder subsidie. De routes die economisch het beste presteerden, waren de routes met torrefactie of pyrolyse als conversietechnologie (verhitting op hoge temperaturen van biomassa zonder zuurstof, waarbij de energiedichtheid van de biomassa toeneemt en verbrandbare gassen vrijkomen. Bij Pyrolyse wordt er ook bio-olie geproduceerd).

Opvallend volgens de onderzoekers is dat deze routes wel een slechter energetisch rendement hebben dan andere onderzochte technologie├źn. Het is nog onzeker in hoeverre er projecten van de grond gaan komen. Voor pyrolyse-olie zijn er geen initiatieven bekend, maar voor torrefactie in combinatie met vergassing is recent een groot project gestart door een samenwerking van PerpetualNext en Gasunie.

Klik hier door naar de volledige resultaten en aanbevelingen.

Bron: BlueTerra

Publicatiedatum: