Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Europa wil ingrijpen, experts lachen om plan prijsplafond Russisch gas

De gasprijs is gisteren een stukje verder gedaald. Vanochtend opende de TTF-gasprijs voor de resterende maanden op of dichtbij 200 €/MWh. Het is bijna een maand geleden dat de gasprijs nog eens onder de 200 eurogrens lag. In deze crisisupdate een stukje duiding bij de gasprijsdaling én Europese plannen om in te grijpen op de energiemarkt.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 7 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 opende de TTF-gasprijs vanochtend rond de 200 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Daar waar de TTF-gasprijs zakte gisteren, zakte ook de olieprijs. Een vat Brentolie zakte woensdag voor het eerst sinds februari tot onder de 90 dollar. BNR spreekt van recessievrees als reden voor de gasprijs- en olieprijsdaling.

Morgen, vrijdag 9 september, komt de Energieraad voor een extra zitting bijeen. De plannen van de Europese Commissie domineren sinds gistermiddag het nieuws. Europa wil ingrijpen, onder meer met een maximumprijs voor elektriciteit die niet opgewekt wordt uit dure fossiele brandstoffen, schrijft de NOS onder meer aan de hand van berichtgeving van persbureau Reuters. 

Reuters weet dat het inkomstenplafond voor opwekkers van stroom uit zon of wind op 200 euro per megawattuur komt te liggen. Bedrijven uit de olie-, gas- en kolensector moeten verder een solidariteitsbijdrage gaan betalen. De bedrijven maken momenteel grote winsten. Ook is het plan om een prijsplafond voor Russisch gas in te stellen. Nederland steunt dat plan, weet de NOS. Lees hier alle meer over alle plannen bij de NOS. 

Diezelfde NOS stelt ook de vraag of de plannen haalbaar zijn. Van land tot land verschillen de meningen. Energie-expert Lucia van Geuns van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zegt bij de NOS. "Neem nou het prijsplafond voor het Russische gas. Ik moet er een beetje om lachen, het komt maanden te laat en heeft nu niet veel zin meer. Nog maar 9 procent van het Europees gasverbruik is Russisch gas. En de kans is groot dat het leidt tot een Russische gasstop." Lees hier het hele bericht. 

Minister Jetten van Klimaat en Energie moest in Den Haag in de aanloop naar de Extra Energieraad Kamervragen beantwoorden. Op twee vragen over waarom Nederland de vanuit Europa geboden mogelijkheid om de glastuinbouwsector financieel te steunen niet benut én of het mogelijk is een uitbreiding van het borgstellingskrediet voor de glastuinbouw te realiseren komt de minister 'zo spoedig mogelijk terug'. Lees hier alle 29 gestelde vragen terug. 

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt haalt het nieuws door te stellen dat Nederland een gasstrategie mist. Hij wijst onder meer op geheime langjarige contracten voor gaslevering die Nederland afsloot. Jaarlijks pompt Nederland 20 miljard kuub gas op, het blijkt dat daarvan 17,5 miljard kuub al verkocht is met langjarige contracten, lezen we bij BNR. Ook LNG uit met spoed extra aanlegde LNG-terminals in Nederland is niet per se voor gebruik in Nederland. Daarmee maken de terminals 'we' een 'Europees en Duits probleem iets kleiner', zegt energie-expert René Peters van TNO bij BNR

Een parlementaire enquêtecommissie duikt in de aardgaswinning in Groningen. Een gehoorde NAM-onderzoeker deed er een opvallende uitspraak, schrijft de NOS dat kopt: '20 miljard kuub gas winnen uit Groningen kan, maar is risico'