Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welke opties heeft teler om echte meeldauw aan te pakken?

Meeldauwschimmels zijn wijdverspreid en kunnen veel verschillende waardplanten aantasten. Je kan zeggen dat haast elke plant zijn eigen meeldauwsoort heeft. Aantasting door echte meeldauw is duidelijk herkenbaar aan heldere, witte vlekken op de bladeren, stengels, vruchten en bloemen. Ernstige aantasting kan leiden tot wel 40% minder opbrengst omdat de schimmel zorgt voor verminderde opname van voedingsstoffen, vermindering van de fotosynthesecapaciteit, toename van verdamping en verminderde groeikracht.

In de glastuinbouw worden de symptomen van echte meeldauw veroorzaakt door een aantal verschillende schimmelsoorten. Deze zijn waardplant specifiek en kunnen maar één gewas of groep van gewassen aantasten. In de sierteelt is de kans op meeldauwaantasting het hele jaar door aanwezig terwijl in de vruchtgroenten de eerste infecties erin komen als de luchtramen weer opengaan in het voorjaar en aanwezig blijven tot het najaar.

Ontwikkeling
De levenswijze van de verschillende meeldauwsoorten zijn min of meer hetzelfde. Het proces van sporenkieming tot eerste symptomen duurt ongeveer 4-7 dagen. Als de sporen nog ongeslachtelijk zijn worden ze makkelijk via wind, lucht of water verspreid.

Een spoor die neerkomt op een blad of stengel kiemt vrijwel onmiddellijk en vormt één of meerdere kiembuizen. Aan het einde van een kiembuis ontstaat een verdikking, het zogenaamde appresorium. Het appresorium dringt de plantencel binnen door middel van osmotische druk en er vormt zich een zuigorgaan (haustorium). Met dit zuigorgaan kan de schimmel voedingsstoffen uit de cel halen.

De schimmel vormt steeds nieuwe schimmeldraden (mycelium) die vervolgens gevoed worden vanuit de cel. Op de schimmeldraden worden sporendragers gevormd. Op het gewas is dat zichtbaar als een poederachtige witte vlek.

Doordat de sporen zelf relatief veel vocht bevatten kunnen ze zich goed ontwikkelen bij relatief lager luchtvochtigheden (60-80%) en warme temperaturen (zo rond de 22 graden Celsius). Ook bij hogere luchtvochtigheid is sporenkieming en myceliumgroei nog steeds goed mogelijk.

Certis biedt diverse producten aan in de strijd tegen meeldauw. Aron Boerefjin, Certis Belchim praat ons bij:

"Takumi is een fungicide op basis van cyflufenamide voor de bestrijding van echte meeldauw. Dit middel heeft een sterk preventieve en curatieve werking en is uitstekend inzetbaar in combinatie met Karma voor de beste effectiviteit."

Fungaflash is een fungicide op basis van de werkzame stof imazalil voor de bestrijding van echte meeldauw in de bedekte teelt van augurk, courgette, komkommer, tomaat, roos en begonia. "Het middel is zowel preventief als curatief en heeft een goede nevenwerking op Botrytis en Mycospaerella."

Frupica is een fungicide op basis van de werkzame stof mepanipyrim. Frupica kan ingezet worden ter bestrijding van echte meeldauw, Botrytis en Mycosphaerella. "Toepassing bij een beginnende aantasting heeft het meeste effect."

Karma is een biologisch fungicide op basis van de werkzame stof kaliumwaterstofcarbonaat voor de bestrijding van echte meeldauw in de bedekte teelt van vruchtgroenten en sierteeltgewassen. "Dit middel heeft een sterk curatieve werking door contactwerking en er is geen gevaar voor resistentieopbouw."

Voor meer informatie:
Aron Boerefijn
Certis Belchim
06-22202752
aron.boerefijn@certisbelchim.com
www.certiseurope.nl  

Publicatiedatum: