Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overheid moet stabiele gasprijs garanderen"

Er dreigt onherstelbare schade voor de sierteeltsector. Daarop blijft Royal FloraHolland wijzen in updates over het energiedossier. 

In de update van woensdag schrijft men: "De energiecrisis begint zijn tol te eisen in onze sector. Het aantal kwekers dat nu al aangegeven heeft te stoppen, is veel groter dan voorheen. De reden is steeds van bedrijfseconomische aard. Daarnaast heeft een aanzienlijk aantal kwekers besloten aankomende winter tijdelijk te stoppen. Ook zijn er berichten van bedrijven die noodgedwongen zelf hun faillissement aanvragen. De situatie blijkt veel ernstiger dan tijdens de coronacrisis die de sierteelt ook hard raakte. Daarbij komt dat veel kwekers overwegen om hun energiecontract te verkopen, omdat dat financieel aantrekkelijk is en de toekomst als kweker zeer onzeker is."

Als de gasprijs gedurende langere tijd op dit hoge niveau blijft, staat het bestaansrecht van de sector op het spel, benadrukt de veiling opnieuw. "De sierteelt dreigt onherstelbare schade op te lopen. De hoge en onvoorspelbare energieprijs werkt verlammend, omdat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn. Als de productiecapaciteit in Nederland sterk krimpt, werkt dat door op de hele keten, van veredelaars tot aan het kenniscentrum Wageningen aan toe. Dat besef dringt nog altijd niet door bij politici en beleidsmakers. De komende maanden zijn cruciaal."

Royal FloraHolland is, samen met Glastuinbouw Nederland en andere belangenorganisaties, onderdeel van het Crisisteam Tuinbouw, een samenwerkingsverband binnen Greenports Nederland. Samen roepen de partijen de overheid op tot actie. De sierteelt maar in zijn algemeenheid de glastuinbouwsector willen onder meer een voorspelbare gasprijs. Lees hier de hele update. 

Publicatiedatum: