Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasvoorraden gevuld, maar daarmee is de kous niet af

Veel verder dan een uurtje vooruit kijken kan haast niet op de huidige energiemarkten, maar in deze crisisupdate doen we weer een poging aan de hand van al het nieuws wat er over energie te vinden is. Een blik op de TTF-gasprijs leert dat de prijsstijging van maandag gisteren niet heeft doorgezet. Verder zetten we de algemene energieberichtgeving weer op een rijtje.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 6 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 opende de TTF-gasprijs vanochtend rond de 240 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

In het nieuws gaat het onder meer over het Verenigd Koninkrijk, waar de nieuwe Britse premier Truss met een groot pakket aan maatregelen komt om de effecten van de energiecrisis te dempen. Er worden miljarden ingezet om onder meer de energierekening te bevriezen. Ook bedrijven zouden op steun kunnen rekenen. Onder meer de NOS en BNR schrijven over de plannen, die in bezit zijn van persbureau Bloomberg. Datzelfde Bloomberg zou ook een rapport in handen hebben waaruit zou blijken dat de Russische economie in elkaar zakt. BNR wijst erop. 

Op de NPO Radio 1 zette een Rabobank-econoom er gistermiddag vraagtekens bij de plannen. De vraag werd gesteld of Nederland iets soortgelijks moet doen. Nee, was het antwoord van de econoom omdat het bijvoorbeeld héél veel geld kost en structureel de oorzaak van de crisis niet oplost (want de energievraag blijft hoger dan het aanbod). 

Energiehandelsplatform Powerhouse werpt een blik op deze week met een energiebril op. Men wijst erop dat na een daling van de gas- en elektraprijzen vorige week in de hoop op heropening van Nord Stream 1, de prijzen maandag alweer stegen. Voorspellen blijft lastig. Wel wijzen de specialisten erop dat een hogere windproductie de elektriciteitsprijzen, die gekoppeld zijn aan de gasprijzen, mogelijk iets zouden kunnen drukken. Lees hier de hele update. 

De vulgraad van 80% van de gasopslagen is in Nederland bereikt. Dat heeft de rijksoverheid bekendgemaakt. Daarmee voldoet Nederland aan de eis vanuit Europa. Nederland blijft de opslagen vullen. Feit blijft dat er ondanks volle opslagen alsnog niet genoeg gas is om aan alle wintervraag te voldoen. De aanvoer van LNG per schip blijft daarom heel belangrijk voor Europa. Nederland en Duitsland werken er met het bouwen van LNG-terminals hard aan. Ondertussen vraagt ook Azië om LNG, maar het heeft er alle schijn van dat Europa harder aan LNG trekt, waardoor Azië meer gebruik gaat maken van kolen. Energiespecialist Jilles van den Beukel wijst daar bijvoorbeeld op Twitter op.  

De miljardeninkomsten van Rusland met verkoop van energie sinds de start van de oorlog in Oekraïne haalt ook het nieuws. Bij Nu.nl lezen we dat de Europese Unie voor 85 miljard euro aan Russische kolen, olie en gas kocht. Ter vergelijking: Nederland verdiende in zestig jaar 485 miljard euro aan Gronings gas. Dat cijfer kwam deze week eerder in het nieuws. 

Minister Jetten werd teruggefloten door de Tweede Kamer over zijn eis aan gemeenten om hun gascontract met Rusland op te zeggen. Dat zou averechts werken en alleen maar meer geld in het laadje brengen bij Rusland, zeker tegen de huidige hoge gasprijzen. Jetten heeft nu besloten een ontheffing te geven aan gemeenten. 

Persbureau Reuters meldt dat de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, begonnen is met de verkoop van Groningse gasvelden.