Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu al meer zon in Nederland in 2022 dan normaal in een heel jaar

De zon heeft in 2022 gemiddeld over heel Nederland al meer geschenen dan normaal in een heel jaar. De teller liep zondag 4 september op tot iets boven de normale jaarsom van 1773 zonuren, zo stipt Weeronline aan. Geen enkel ander jaar telde van 1 januari tot en met 4 september zoveel zonuren als dit jaar. De voorsprong op recordjaar 2003 is bijna 150 uur. De kans is dan ook groot dat 2022 het zonnigste jaar ooit gemeten wordt.

Als de zon de rest van het jaar de normale hoeveelheid schijnt zal 2022 het zonnigste jaar ooit gemeten worden. Het aantal zonuren zou dan uitkomen op 2150 uur. Recordhouder is 2003 met 2100 zonuren. Zelfs als de rest van het jaar dus iets somberder dan gebruikelijk verloopt ligt een record nog in het verschiet en een top-notering kan 2022 sowieso niet ontgaan.

Zes maanden met meer dan 200 zonuren
Dat dit jaar zo ongekend zonnig verloopt komt doordat nagenoeg alle maanden zeer zonnig verliepen. Regengebieden en buien speelden in de meeste maanden een bijrol. Alleen in januari was het iets te somber. De maanden maart tot en met augustus telden allen meer dan 200 zonuren. Alleen in 2003 en 2020 kwam zo’n reeks van zes maanden met meer dan 200 zonuren ook voor. Toen liep deze serie van april tot en met september. Als september dit jaar ook op 200 zonuren uitkomt kan een unieke reeks van zeven maanden worden genoteerd. Een normale septembermaand telt 159 zonuren.

De reeks zonnige maanden begon met een recordzonnige maart waarin de zon maar liefst 245 uren te zien was. Maart kende dan ook de grootste afwijking t.o.v. normaal. Gemiddeld schijnt de zon in maart 146 uur. April volgde met 229 uur zon, mei had 256 uur zon en juni telde 279 zonuren. In juli scheen de zon vervolgens 266 uur, maar absolute koploper van dit jaar werd augustus met 289 zonuren.

Bron: Weeronline 

Publicatiedatum: