Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onherstelbare schade dreigt voor sierteeltsector"

De sierteelt wordt hard geraakt door de torenhoge energieprijzen. Het Crisisteam Glastuinbouw, een samenwerkingsverband binnen Greenports Nederland, heeft direct na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de lobby geïntensiveerd. Naast Glastuinbouw Nederland neemt Royal FloraHolland hierin deel, evenals diverse andere belangenorganisaties. Onderstaand bericht verscheen op de website van Royal FloraHolland, hieronder integraal overgenomen.

De hele Nederlandse economie als geheel wordt geraakt door de sterke kostenstijging van energie en andere producten en diensten. Dat geldt zeker ook voor consumenten. De harde realiteit is dat, zoals de zaken er nu voor staan, het kabinet geen ruimte ziet, om bedrijven tegemoet te komen. Recent is nog wel een verhoging van 25 naar 60 miljoen euro van de subsidiepot voor verduurzaming in de sierteelt. Daarnaast staat er nog overleg gepland met minister Jetten over de huidige SDE-regeling (Subsidie voor Duurzame Energie).

Onherstelbare schade dreigt
De energiecrisis begint zijn tol te eisen in de sector. Het aantal kwekers dat nu al aangegeven heeft te stoppen, is veel groter dan voorheen. De reden is steeds van bedrijfseconomische aard. Daarnaast heeft een aanzienlijk aantal kwekers besloten aankomende winter tijdelijk te stoppen. Ook zijn er berichten van bedrijven die noodgedwongen zelf hun faillissement aanvragen. De situatie blijkt veel ernstiger dan tijdens de coronacrisis die de sierteelt ook hard raakte. Daarbij komt dat veel kwekers overwegen om hun energiecontract te verkopen, omdat dat financieel aantrekkelijk is en de toekomst als kweker zeer onzeker is.

Als de gasprijs gedurende langere tijd op dit hoge niveau blijft, staat het bestaansrecht van de sector op het spel. De sierteelt dreigt onherstelbare schade op te lopen. De hoge en onvoorspelbare energieprijs werkt verlammend, omdat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn. Als de productiecapaciteit in Nederland sterk krimpt, werkt dat door op de hele keten, van veredelaars tot aan het kenniscentrum Wageningen aan toe. Dat besef dringt nog altijd niet door bij politici en beleidsmakers. De komende maanden zijn cruciaal.

Overheid moet ingrijpen
De sector heeft zich gecommitteerd aan de energietransitie. Kwekers zijn bereid daarin te investeren. Maar dat heeft alleen zin als de sector nog kan bestaan in Nederland en kwekers deze energiecrisis overleven. Dat vereist een voorspelbaar ondernemersklimaat zodat tuinders hun keuzes kunnen maken. De enige die dat kan realiseren is de overheid met een voorspelbare gasprijs, een goede SDE regeling en subsidies om energietransitie op de tuin mogelijk te maken.

Een voorspelbare gasprijs staat niet voor niets op één. Als de overheid hier niet voor zorgt is debat over energietransitie zinloos. Royal FloraHolland roept op dat de overheid zodanig intervenieert in de markt dat een eenduidige en voorspelbare gasprijs ontstaat, liefst uniform voor alle bedrijven en consumenten. Dan ontstaat een eerlijk speelveld voor iedereen, wordt speculatie tegengegaan en wordt de voor Nederland zeer belangrijke sierteeltsector toekomst geboden.

Sector luidt de noodklok
Om de lobby richting overheid kracht bij te zetten heeft Royal FloraHolland recent met Glastuinbouw Nederland afgesproken om de lobbycoalitie te verbreden, met daarin ook een actievere rol voor handelsbedrijven en andere spelers in de keten. Het belang van de sierteeltsector voor Nederland is veel groter dan het zorgen voor bloemen voor bijzondere gelegenheden of thuis. Als sector leveren we een grote bijdrage aan het verdienvermogen van Nederland en zorgen we ook voor een deel van de warmte en stroomvoorziening van huishoudens.

We zijn de grootste exportsector binnen de land- en tuinbouw en dat zou voor zich moeten spreken. De sierteelt in Nederland, waar 150.000 mensen hun brood in verdienen, kan alleen vooruit met een stabiel ondernemersklimaat. We willen als sector de energietransitie invullen, maar tuinders kunnen daar met de huidige hoge en volatiele gasprijs nu niet in investeren. De oorzaak van dit probleem kan alleen de overheid oplossen, door het garanderen van een stabiele gasprijs. Die boodschap zullen we nog veel krachtiger moeten laten horen. Als sector luiden we de noodklok.

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: