Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 44.000 mensen hebben STAP-budget aangevraagd in de vierde periode

Donderdagochtend 1 september om 10.00 uur ging voor de vierde keer dit jaar het STAP-loket open. Net als bij de vorige aanvraagperiodes was de interesse vanaf de start erg groot. Ruim 44.000 mensen dienden een aanvraag in waardoor al rond 12.15 uur geen budget voor deze periode meer beschikbaar was, zo meldt UWV.

De STAP-regeling geeft mensen de ruimte om zelf regie te nemen over hun ontwikkeling op de arbeidsmarkt. De toenemende interesse is een bevestiging voor de behoefte waarin de STAP-regeling voorziet. In ruim twee uur tijd hebben 44.000 mensen een budget aangevraagd. Hiermee kunnen ze een opleiding volgen en hun positie op de arbeidsmarkt verstevigen. Zo blijven ze duurzaam inzetbaar.

Bij de start om 10 uur stonden ook deze periode weer vele tienduizenden mensen klaar om een aanvraag te starten. Binnen enkele minuten waren de eerste aanvragen al ingediend. Door de piek ontstonden bij aanvang nog wel wachttijden. De interesse voor het STAP-budget is opnieuw groter dan het beschikbare budget in deze ronde. Net na het middaguur was er geen budget meer beschikbaar terwijl er nog wel mensen in de rij stonden. We begrijpen dat mensen die geen aanvraag konden indienen teleurgesteld zijn.

Doordat er ruim 6 miljoen extra budget beschikbaar was gesteld door het ministerie van SZW kwam het totale beschikbare budget voor deze aanvraagperiode op 38,5 miljoen euro. Er kon gekozen worden uit ruim 110.000 opleidingen bij 1185 verschillende publieke en private opleiders. In de vorige periode waren dit nog 771 verschillende opleiders. Inmiddels is een deel van de aanvragen al verleend. Het grootste gedeelte van de aanvragers krijgt binnen enkele dagen bericht. In overleg met de Toetsingskamer van het ministerie van SZW wordt deze ronde extra gecontroleerd of opleidingen en opleiders aan de voorwaarden van de regeling voldoen. Daarbij wordt ook gekeken naar opleidingen en opleiders waar signalen over zijn. Sinds de start in maart zijn er al ruim 2000 opleidingen uit register geschrapt.

Het STAP-budget is een landelijke regeling vanuit de overheid, voor mensen tussen de 18 jaar en pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld om een training, cursus of opleiding te volgen. UWV voert deze regeling namens de overheid uit en daarvoor is een digitaal portaal ontwikkeld. Voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij de digitale aanvraag zitten tientallen medewerkers klaar om telefonisch te helpen. Ook kunnen mensen voor ondersteuning terecht op een van de 35 UWV kantoren.

Per persoon is één keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1.000 euro, zolang er budget is. Het STAP-budget wordt direct aan de opleider uitgekeerd. Dit jaar zijn vijf aanvraagtijdvakken – om de twee maanden – waarin het STAP-budget kan worden aangevraagd. De vierde aanvraagperiode is nu gesloten en de volgende aanvraagperiode start op 1 november. In totaal is er dit jaar circa 160 miljoen euro beschikbaar voor minimaal 160.000 toekenningen, afhankelijk van de gemiddelde hoogte van het aangevraagde STAP-budget. Vanaf volgend jaar loopt dit budget op tot 200 miljoen euro verdeeld over 6 tijdvakken.

Bron: UWV

Publicatiedatum: