Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Plafondplannen Europese Commissie laten energieprijzen zakken

Donderdag is voor het eerst deze week de gasprijs niet verder gedaald, nadat er tot dan toe elke dag een flinke hap van de extreme gasprijspiek van vrijdag 26 augustus werd afgehaald. Voor de resterende maanden van 2022 blijft de TTF-gasprijs hangen rond de 220-240 €/MWh. In deze crisisupdate een terugblik op de energieweek. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 1 september op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Ondanks de scherpe daling van de TTF-gasprijs ligt de gasprijs nog altijd op hoog niveau. Donderdag 1 september sloot de gasprijs tot en met de winter van 2024 nog altijd boven de 100 euro per megawattuur af. 

AgroEnergy staat in een weekupdate weer stil bij alle energieontwikkelingen. Naast de fors gedaalde gasprijs was er ook een nog forsere prijsdaling voor elektriciteit te zien. De schommelingen gedurende de dag zijn groot, zowel voor gas als elektriciteit, stippen de energiespecialisten aan. De reden: er vindt zeer weinig handel plaats, waardoor de deals die wél plaatsvinden voor grote prijsschommelingen zorgen. 

Als oorzaak voor de daling van de energieprijzen wijst men op de prijsplafondplannen van de Europese Commissie, al wordt ook gewezen op positieve berichten over de vulling van gasopslagen. In Europa gaan onder meer stemmen op om de elektriciteitsprijs los te koppelen van de gasprijs. Daarmee zouden de dure gascentrales niet meer prijszettend worden voor elektriciteit. Bij de plannen, zo zagen de afgelopen dagen al in het nieuws (gisteren bijvoorbeeld weer hier) en in de afgelopen crisisupdates op dit kanaal, worden ook de nodige vraagtekens gezet. Wat er eventueel van de Europese plannen terecht komt, wordt mogelijk op 9 september als de Europese energieministers samenkomen verder duidelijk. 

Vandaag of uiterlijk zaterdagochtend moet duidelijk worden of er weer gas door Nord Stream 1 gaat stromen na het onderhoud. Samen met de bovengenoemde datum van 9 september volgens AgroEnergy twee bepalende momenten voor de energieprijzen. Lees hier de complete update. 

Vanuit Den Haag verscheen vrijdagochtend een nieuwe update over vulling van de gasopslagen. Bekijk de hele update van 2 september 2022 hier. 

De Europees vereiste 80% vulgraad op 1 november 2022 lijkt te worden gehaald of is soms zelfs al gehaald. Duitsland zou zelfs al bezig zijn vulling van de voorraden voor de winter van 2023-2024, meldt BNR op basis van berichtgeving van het Duitse ministerie van Economische Zaken. 

Belangenbehartiger Boerenbond roept op tot snelle ondersteunende maatregelen voor de Belgische land- en tuinbouwsector nu de gas- en energieprijzen torenhoog zijn. Boerenbond verwacht dat de prijzen 'ook de komende maanden nog astronomisch hoog zullen blijven'. 

Tuinbouwbedrijven die vorig jaar nog een gascontract hadden en dit nu moeten vernieuwen zijn de contractprijs meer dan 10 keer stijgen. Een gasfactuur op jaarbasis van 50.000 euro wordt plots meer dan 600.000 euro.

“Dit vraagt om dringende maatregelen. De overheid probeerde reeds de energiefactuur van gezinnen te verlichten, maar er is dringend nood aan maatregelen die ook de landbouwsector (en daarbinnen de glastuinbouw) helpen om deze crisis door te komen. Want alleen als onze bedrijven deze korte termijn overleven, kunnen ze blijven inzetten op voedselproductie en verduurzaming op lange termijn”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. De Boerenbond vraagt onder meer op korte termijn aan de overheid om een tender uit te schrijven waarbij bedrijven die vrijwillig minder aardgas gebruiken hiervoor vergoed worden. Op deze manier kan een afschakeling maximaal vermeden worden. Voor tuinders is het essentieel om zo snel mogelijk te weten of zo’n tender er komt, omdat dit bepalend zal zijn bij de keuze om al dan niet nieuwe teelten op te planten de komende weken en maanden, stelt de Boerenbond. Lees hier het volledige bericht. 

De NOS schrijft dat steeds meer productie wordt stilgelegd vanwege de hoge energieprijzen. Zo zou kunstmestproducent Yara Sluiskil niet uitsluiten om ook de derde van drie ammoniakfabrieken stil te leggen. Lees hier meer. 

Duitsland heeft de kortingen op brandstoffen beëindigd. Daarmee is tanken in Nederland momenteel voor het eerst in jaren goedkoper dan in Duitsland. De NOS schrijft erover.