Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cijfers: "Sierteeltsector is belangrijk voor Nederlandse economie en welvaart"

De exportwaarde en binnenlandse (groot)handelswaarde van bloemen en planten bedroeg 8,4 miljard euro in 2021. De sierteeltsector is de 3e exportsector van Nederland en daarmee zeer belangrijk voor de Nederlandse economie en welvaart, stelt Floridata dat in tijden van energiecrisis op de cijfers wijst.

Van alle landbouwproducten hebben bloemen en planten de hoogste exportverdiensten. De gevolgen van de huidige energiecrisis zijn funest voor de gehele (inter)nationale sierteeltketen.

Door de huidige energiecrisis geven kwekers aan te stoppen met hun teelt van bloemen en planten; sommigen vragen zelfs noodgedwongen faillissement aan. Het aanbod van bloemen en planten zal hierdoor flink afnemen, wat consequenties heeft voor de gehele sierteeltketen. Van veredelaar, handelaar tot en met de eindklant. ‘De situatie blijkt veel ernstiger dan tijdens de coronacrisis die de sierteelt ook hard raakte. Het bloemenaanbod zou zomaar richting de 40% kunnen afnemen’, meldt Royal FloraHolland.

Er is sprake van een hoge inflatie en de vraag is of consumenten nog bereid zijn bloemen en planten te blijven kopen bij een dermate schaars aanbod. ‘Feiten en cijfers zijn nu van groot belang om de overheid aan te sporen om snel in actie te komen, zodat we uit deze energiecrisis komen. Om de collectieve lobby kracht bij te zetten heeft Floridata de Sector Factsheet bijgewerkt met data over 2021: De Nederlandse sierteeltsector – van (inter)nationaal belang!’, aldus Wesley van den Berg, manager van Floridata.

Krapte Nederlands aanbod sierteeltproducten raakt miljoenen huishoudens in binnen- en buitenland
Niet alleen Nederlandse partijen (waaronder kwekers en handelaren) in de sierteeltsector worden geraakt door de gevolgen van de energiecrisis. Ook de 177.000 afnemers, zoals bloemisten, tuincentra, hoveniers, groothandelaren en cash & carry’s in binnen- en buitenland, zullen de effecten gaan merken. Zo worden miljoenen huishoudens over 121 afzetlanden indirect geraakt door een tekort aan bloemen en planten als gevolg van de energiecrisis. Ook daar liggen liquiditeitsproblemen op de loer. Samen met de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten houdt Floridata de exportontwikkelingen nauwlettend in de gaten en communiceert men hierover middels de FloraFlits.

Bron: Floridata

Publicatiedatum: