Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs verder gezakt, ondanks nieuwe stop Nord Stream 1

De TTF-gasprijs is gisteren verder gedaald. Opnieuw gingen er enkele tientallen euro's per megawattuur van de prijs af. Voor de resterende maanden van 2022 schommelt de gasprijs vanochtend rond de 220-230 €/MWh. In deze korte crisisupdate zetten we de energie- en crisisberichtgeving weer op een rijtje. Morgen volgt weer een terugblik op de hele week.

De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 31 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Nu.nl wijst erop dat er vanuit Noorwegen gisteren meer gas beschikbaar kwam. Verder helpt het mee dat de gasvullingen relatief goed vol zijn (BNR vroeg het na), waardoor er net iets minder onrust is. Ook een stevige wind en daardoor meer elektriciteitsopwekking (en minder vraag naar gas voor elektra) hielp mee. 

Op Twitter wijst teeltadviseur Willem Valstar erop dat veruit de meeste tomatentelers deze winter met een dubbel scherm in de kas werken om energie te besparen.

Ondertussen blijft het zo dat telers besluiten niet te telen. De grote Zweedse tomatenteler Nordic Greens Trelleborg heeft besloten planting uit te stellen, meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Het is voor het eerst in acht jaar dat de teler hiertoe besluit. 

In de blog gaat bQurius in op hoe onbekend de buitenwereld soms nog is met de uitdagingen waar de glastuinbouwsector zich voor gesteld ziet. Sjors van der Helm spreekt van 'alarmfase 1'. Hij stelt de vraag of de tuinbouw collectief de WKK uit moet zetten om Nederland te laten voelen. Is dat het momenteel al waard om je zo te manifesteren of is daarmee slechts de chaos compleet? Lees hier de hele blog. 

De bizarre energiecrisis heeft bij Gazprom geleid tot een recordwinst. Het Laatste Nieuws schrijft erover. Datzelfde Gazprom heeft Hongarije een nieuwe gasdeal gegeven. BNR spreekt van 'een Russisch cadeautje', omdat er EU-sancties gelden, waar Hongarije en Rusland zich niets van aantrekken. 

Energiespecialist Jilles van den Beukel legt op Twitter uit waarom volgens hem het instellen van een prijsplafond voor de energiemarkt in de Europese Unie geen goed idee is. Hij zegt dat de vrije markt juist wel werkt en dat door de hoge prijzen onder meer het LNG-aanbod omhoog ging en de gasvraag omlaag. 

De NOS stelt de vraag of er een einde komt aan de marktprijs voor elektriciteit. De Europese Commissie zou met dat idee spelen. Terwijl in Europa maar 14 procent van alle elektriciteit wordt opgewekt met behulp van aardgas bepaalt de prijs van aardgas wel voor een groot deel de prijs van elektriciteit. In Nederland ligt dat percentage met 40 procent hoger. "Ontkoppeling kan leiden tot een halvering van de elektriciteitsprijs en misschien nog wel meer," zegt Martien Visser, energiedeskundige van de Hanzehogeschool in Groningen bij de NOS. Lees hier meer. 

Ook energiehandelsplatform Powerhouse gaat op de vraag in of Europa in gaat grijpen. Lees hier hun blik op de zaak. 

Tot slot van de beknopte update van vandaag een bericht van de NOS over discussie die er is over de megawinsten van exploitanten van zon- en windenergie. Zouden zij een deel van die winst niet in kunnen zetten om de elektriciteitsprijs te drukken

Ook bij de NOS: 'Parlementaire enquête: 'Gaswinning heel lang sprookje, maar wel met slecht einde'. Lees hier meer: https://nos.nl/l/2442776