Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Groen vaak nog sluitpost bij nieuwbouw"

Bij nieuwbouw is groen vaak een sluitpost. Terwijl een beplanting in een nog kale, stenen omgeving van het allergrootste belang is voor een fijne leefplek voor mens en dier, stelt Perennial Power, het promotieorgaan voor de vaste plantensector.

Vaste planten geven snel kleur en variatie en maken de leefomgeving compleet. Voor succes is een gerichte aanpak nodig, van het betrekken van de toekomstige bewoners en scheppen van juiste bodemomstandigheden tot een doordacht beplantingsplan.

Op de website www.perennialpower.nl is op de pagina 'voor de professional' meer informatie te vinden. 

Bewoners betrekken
Door toekomstige bewoners al in een vroeg stadium van kennis te voorzien over de beplanting, ontstaat draagvlak. Nieuwe bewoners zien het groen dan als ‘van hen’, met als gevolg dat in een later stadium meer sociale controle plaatsvindt. Dat blijkt uit plaatsen waar bewoners al betrokken zijn bij aanleg en onderhoud van de beplanting in hun omgeving.

Grond in bestek opnemen
Een nieuwbouwproject is een uitgelezen kans om de bodem goed aan te pakken. In de huidige praktijk krijgt dit vaak onvoldoende aandacht en wordt regelmatig restgrond van elders aangebracht. Daarom dient al in het bestek de juiste grond te worden voorgeschreven. Dit is van belang voor een goede bodemstructuur, vochthuishouding en voedingstoestand van de bodem. 

Grotere plantvakken
Voor nieuwbouw zijn voor de wat grotere vakken, vaste planten die snel dichtgroeien bij uitstek geschikt. Enkele van de vele voorbeelden van planten die over deze eigenschap bezitten, zijn Aster ageratoides (herfstaster), diverse soorten Geranium (ooievaarsbek), Hemerocallis (daglelie), Kalimeris (zomeraster), Nepeta (kattekruid), cultivars van Persicaria (duizendknoop) en Phlomis (brandkruid). Bewoners krijgen hiermee vlot een kleurrijk resultaat te zien. Zo’n omgeving is aantrekkelijk om in te fietsen en wandelen. Bovendien trekken de bloemen van vaste planten al snel insecten aan en voorzien ze deze beestjes tot ver in het najaar van voedsel.

Bron: Perennial Power

 

 

Publicatiedatum: