Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is professionalisering van waterbehandeling ook betaalbaar voor kleine teelten?

Algen en schimmels kijken niet of het in de kas van telers om een ‘grote’ of een ‘kleine’ teelt gaat. Als de omstandigheden ernaar zijn, slaan ze toe. In meer of mindere mate krijgen telers hier vroeg of laat wel een keer mee te maken. Of telkens weer. Om precies dát te voorkomen, is professionele waterbehandeling nodig, stelt CEO André van der Stoel namens het team van Industrial Product Solutions.

Industrial Product Solutions (IPS) produceert originele en innovatieve technologische oplossingen voor het telen van planten. IPS gebruikt daarbij de nieuwste technologieën op het gebied van telen, oogsten en verpakken. Haar systemen behalen een maximale opbrengst met minimale input van natuurlijke hulpbronnen en arbeid.

Breed inzetbare unit
Eén van de systemen uit het assortiment van IPS is de Mi Flow. De Mi Flow, een mengunit voor A- en B-voedingsoplossingen, zuur en/of loog en zuurstof staat te boek als ‘een hoogwaardige oplossing voor kleinere capaciteiten die niet onderdoet voor de resultaten van grotere waterunits tegen een verhoudingsgewijze kostprijs’. De volledig geautomatiseerde unit is ‘van alle markten thuis’. Om dat te illustreren geeft André een opsomming. “Je komt telers tegen met een DFT- of NFT-systeem voor de teelt op water die op zoek zijn naar een waterunit, telers die hun voedingswater meer geautomatiseerd willen samenstellen en ook telers die een nieuwe kleine teelt willen starten. Voor al deze situaties bieden wij de Mi Flow aan. Wij zagen dat er in de markt, zeker voor de kleine teelten, nog een unit ontbrak die aan de vraag van de teler voldoet en die een verhoudingsgewijze kostprijs heeft.”

Drie standaard capaciteiten
De Mi Flow is verkrijgbaar in 3 standaard flowcapaciteiten te weten, 1,5 m3, 5,5m3 en 12 m3 per uur. De Mi Flow is uitgerust als een pre-mix-systeem. “Dat garandeert een perfecte menging van de nutriënten met het water.” Installatie is eenvoudig, want ‘plug-and-play’. “Dit is de huidige norm. Het uit zich ook in het bedienersgemak.”

Zuurstof inmengen
Naast het mixen van nutriënten voor voedingswater is het ook mogelijk opgeloste zuurstof in het water bij te mengen. “Opgeloste zuurstof is onmisbaar voor planten om voeding op te nemen”, geeft André aan. “Onze zuurstofdispenser maakt het mogelijk op een natuurlijke manier zuurstof aan te maken en via de Mi Flow in het water te mixen tot opgeloste zuurstof.”

Als optie op afstand bestuurbaar
Eventueel is de unit uit te rusten met een afstandsbediening. “Op de unit plaatsen we dan een computer met internetverbinding.” Daardoor krijgt de teler toegang tot extra besturingsfunctionaliteiten. “De teler kan het bedieningsscherm gebruiken en krijgt toegang tot de voedingsschema’s, schakelmomenten maar ook alle alarmmeldingen. De teler kan in de online vormgeving ook alle instellingen aanpassen en historische overzichten maken.”

Kasafdelingen apart voeden
De Mi Flow kan ook uitgebreid worden met uitgaande elektrische kleppen. André legt uit dat dit voor telers is die verschillende delen van de kas apart van water willen voorzien. “Met deze uitbreiding wordt ook de software uitgebreid en kan de teler zelf keuzes maken voor instellingen over sectie en tijd.” De kleppen worden aangestuurd door de Mi flow en voorzien van stroom.

Inkomende elektrische kleppen toevoegen aan de Mi Flow is ook mogelijk. “Bij DFT-systemen wordt het water vanuit de vijver rondgepompt naar de Mi Flow. Het rondpompen van het water gebeurt periodiek, rekening houdend met een zo groot mogelijke rust rond de planten. Omdat het rondpompen periodiek en op een bepaald tijdstip gebeurt, is er de mogelijkheid om meerdere secties achter elkaar te gebruiken. Bij deze optie biedt de software ook de mogelijkheid om de inkomende en uitgaande kleppen in het gewenste tijdslot te kiezen.” De Mi Flow stuurt de kleppen aan en voorziet ze van stroom.

Speciaal frame
De in- en uitgaande kleppen kunnen indien gewenst op een roestvrijstalen frame gemonteerd worden. Deze Mi Split wordt via een flensverbinding rechtstreeks op de Mi-Flow geschroefd, legt André uit. “De inkomende en uitgaande kleppen zijn voorzien van een flensaansluiting waarmee de teler eenvoudig zijn eigen leidingwerk kan aansluiten. Alle kleppen worden via een centrale kabel met de Mi-Flow verbonden en via de software ingesteld.”

Met de Mi Flow zet IPS vooral in op telers met kleine teeltoppervlakken of telers welke een kleine test op willen zetten. Gaat dat goed, dan komt opschaling in beeld. In het assortiment van IPS zijn dan de Mid Flow en Hi Flow voorhanden, grotere broertjes van de Mi Flow. “Met deze units slaan we de brug naar grotere teelten en nog meer functionaliteiten”, besluit André.

Voor meer informatie:
André van der Stoel
Industrial Product Solutions BV
+31 (0) 646713208
+31 (0) 78 3040000
[email protected]
www.industrialproductsolutions.nl