Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet boomkwekerij 'nog steeds goed', verwachtingen voor najaar voorzichtig

Het afgelopen seizoen zal de boeken in gaan als een bewogen seizoen voor de boomkwekerij. Dat concludeert Van Oers Agro in een rapport over 2021-2022. Waar vorig jaar de teller vooral op recordstanden stond, zien de analisten daar in het afgelopen boekjaar een nuance in ontstaan. De cijfers van de bedrijven zijn over het algemeen nog steeds heel goed. Echter zijn wel enkele veranderingen zichtbaar. 

Bovenop de twee blijvende uitdagingen arbeid en beschikbaarheid van grondstoffen zijn uitdagingen als gevolg van de Oekraïneoorlog gekomen. 

De omzet bij bos- en haagplantsoenbedrijven laat een stijging zien. de omzet in februari en maart van dit jaar was wel fors lager. Dit omzetverlies is gecorrigeerd in april-juni. 

Voor containerbedrijven is de omzet vrijwel gelijk aan vorig jaar. Hier was juist de omzetdaling in april-juni groter dan in februari-maart. Dat kwekers in deze sector visueel aantrekkelijke planten kweken, maakt ze inflatiegevoeliger. 

Bij vollegrondsbedrijven ziet Van Oers Agro een omzettoename van vijf procent. De groei is kleiner van voorgaand jaar. 

De EBITDA bij alle bedrijven is gedaald. 

Theunis Mulders, directeur van Van Oers Agro, licht de belangrijkste bevindingen toe: “Het seizoen 2021-2022 is een bewogen seizoen. De mondiale ontwikkelingen met een dalend consumentenvertrouwen als gevolg, zijn in de cijfers terug te zien. De omzet over het gehele seizoen is weliswaar gelijk gebleven aan 2020-2021, maar dit zit vooral in een goed najaar. De directe en indirecte impact van de stijging van de grondstoffenprijzen en daling van het consumentenvertrouwen zijn vanaf april zichtbaar. Desalniettemin zijn de cijfers nog steeds goed.”

Verwachting najaar 2022
De verwachtingen voor het najaar zijn voorzichtig: “Het consumentenvertrouwen zal iets verbeteren maar blijft laag. Dat heeft zijn weerslag op bedrijven met een korte teeltduur, vandaar dat de containerteeltbedrijven dit nu al merken. De verwachting is dat ook haagplanten te maken krijgen met een mindere vraag. Tegelijkertijd is vergroening en verduurzaming een terugkerend agendapunt, wat op lange termijn de vraag naar boomkwekerijproducten hoog zal houden.”

In het rapport kijkt men ook naar export, arbeidskosten, uitzendkrachten, grondstoffenmarge, EBITDA en consumentenvertrouwen. Bekijk hier het hele sectorrapport. 

Publicatiedatum: