Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkweker na verhuizing en verduurzaming: “We zijn voor 99% van het gas af”

In 2016 verkaste plantenkweker Gootjes AllPlant BV van een huurlocatie in Andijk naar het glastuingebied Alton in Heerhugowaard. Met het vooruitzicht op een duurzaam bedrijf te worden, want in 2019 werden ze aangesloten op het warmtenet.

Op 3,3 hectare (ongeveer 4,5 voetbalveld) teelt Gootjes nu 800 soorten buitenplanten op als jonge plant. Op kantoor werken 35 mensen en in het hoogseizoen werken er ongeveer 100 mensen in het bedrijf. In een interview van de provincie Noord-Holland vertelt de kweker voor 99% van het gas af te zijn. 

100.000 planten
Voorbij het kantoor is links een laboratorium waar de stekjes onder klinische omstandigheden worden geselecteerd.  Gootjes: “Het enige wat we uitbesteden is de vermeerdering van de weefselkweek planten. Weefselkweek is het vermeerderen van planten in een steriele omgeving. Wij sturen 100 plantjes op en daar krijgen we 100.000 ‘couveuse plantjes’ voor terug. De kwekers waar we voor werken kiezen uit onze catalogus welke tuinplanten ze willen bestellen en die planten produceren wij en bewortelen we tot sterke jonge plant. Zij telen de planten verder op en verkopen de grotere planten vervolgens aan de bouwmarkten, supermarkten en tuincentra.”

Even verderop is een hal waar de plantjes door 12 mensen aan tafels in de aarde worden gestoken. Gootjes: “Daarna gaan ze de ‘couveuse’ in om te wortelen. 90% van die weefselkweek plantjes  groeit uit tot een jonge plant voor de kweker.” Om ze allemaal even groot op te kweken, worden de kleine plantjes die inmiddels wortels hebben, gesorteerd op grootte met een machine. De ‘grijpers’ trekken de stekjes uit de trays en met behulp van een camera wordt de grootte vastgesteld. De armen laten de plantjes vallen bij hun even grote broertjes of zusjes. Gootjes: “De jonge planten verhuizen vervolgens van vochtig en warm naar drogere en koudere afdelingen.”

Gasketel uit
Om de planten goed te laten groeien is, naast licht, ook warmte nodig. Door de buizen aan het plafond stroomt het warme water dat het bedrijf krijgt van de Bio-energiecentrale van HVC in Alkmaar. Zij zetten afvalhout dat niet meer te recyclen is en gedroogd slib om in elektriciteit en warmte. Door de bio-energiecentrale is al 5,5 miljoen m³ aardgas bespaard op glastuinbouwgebied Alton. Dit staat gelijk aan het gasverbruik van 3.700 woningen.

“Die buizen geven warmte af aan de lucht en koelen het warme water uiteindelijk van 80 graden terug naar 30. Het afgekoelde warme water dat dan nog overblijft stroomt door de vloerverwarming in de nieuwste kassen, waar de grotere planten staan die minder warmte nodig hebben. Zo gebruiken we de warmte optimaal.” Is er nog een gasketel aanwezig? Gootjes: “We hebben nog een gasketel, als back-up wanneer HVC door omstandigheden niet zou kunnen leveren. Particuliere woningen hebben voorrang op het warmtenet en bedrijven krijgen dan geen warmte geleverd. Dat is overigens pas 1 keer gebeurd sinds we aangesloten zijn op het warmtenet.”

Terugkeer bedrijven naar Alton
De overstap naar een duurzame bedrijfsvoering was mogelijk doordat bedrijven zich weer vestigden op het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard. “In de vorige eeuw werden op deze plek vooral rozen gekweekt, maar vanwege de schaal en energievraag is die productie verplaatst naar landen rond de evenaar”, vertelt Gootjes. Met behulp van de POP3 verplaatsingssubsidie van de provincie Noord-Holland en de Europese Unie en de inzet van gebiedsmanagers en gemeente werd het voor glastuinbedrijven weer aantrekkelijk om zich hier te vestigen en verder te investeren in duurzaamheid. Denk aan investeringen in LED-verlichting en de aansluiting op het warmtenet van Heerhugowaard. Gootjes: “We zijn trots op ons bedrijf en dankbaar dat we in aanmerking zijn gekomen voor de POP3 verplaatsingssubsidie. Hopelijk ronden we het ‘POP3 project’ in 2024 positief af.”

Bron: Noord-Holland

Publicatiedatum: