Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulatieventilatoren voor gelijkmatige temperatuurverdeling bij potrozen

Pligt Professionals kweekt bloeiende potplanten op een glasoppervlakte van 13 hectare, verspreid over 3 locaties. In de recente nieuwbouwkas van vijf hectare van het bedrijf voor het kweken van potrozen kozen de kwekers voor Multifan Horizontale Circulatieventilatoren. Algemeen directeur Gert Van der Pligt geeft uitleg over die keuze.

Belichting en een warmteoverschot
Voorheen maakte Pligt in alle kassen gebruik van SON-T belichting. Hierdoor ontstond regelmatig een fors warmteoverschot. Om een kwaliteitsslag te maken, werd recent de overstap van SON-T naar LED belichting gemaakt. Het lichtniveau werd hierdoor verder verhoogd, zonder het warmteoverschot van de lampen te vergroten. Gert licht toe: “Voor het telen van potroos is het juiste lichtniveau en spectrum erg belangrijk. LED belichting biedt op dat gebied veel nieuwe mogelijkheden om per teeltfase het juiste spectrum toe te passen en ook nog eens fors te besparen op energie."

Circulatie voor een gelijke temperatuurverdeling
De wijzigingen aan de belichtingsinstallatie in de kas brachten vervolgens ook wijzigingen aan de ventilatie en luchtcirculatie met zich mee. “Om de overmatige warmte af te voeren maakte we in de kassen met SON-T belichting gebruik van een Airmix ventilatiesysteem in combinatie met circulatieventilatoren.”

Met de komst van de LED lampen verdween het warmteoverschot en ligt de prioriteit van het ventilatiesysteem voor Pligt Professionals nu op een goede circulatie voor een gelijkmatige temperatuurverdeling. Bovendien wordt met horizontale circulatieventilatoren het klimaat en daarmee het gewas actief gehouden. Om die reden wordt er in de nieuwe kas nu enkel gebruik gemaakt van Multifan Tuinbouwventilatoren.

“Door het toepassen van Harmony doeken wordt de uitdaging voor een goede vochtregeling groter. Onder de dichte doeken wordt meer vocht vastgehouden en neemt het belang van een goede luchtverdeling en luchtcirculatie sterk toe. We zullen in de toekomst moeten ervaren of met het ventilatiesysteem voldoende vocht kan worden afgevoerd. Tot nu toe gaat het goed door een minimale kier en een hogere buistemperatuur met losse ventilatoren toe te passen”

Energiekosten
Een mooie bijkomstigheid voor Gert is het lagere energieverbruik van de nieuwe ventilatoren. “Hoewel we nu enorm stijgende gasprijzen zien, zullen ook de elektriciteitsprijzen op middellange termijn fors duurder zijn. Het stroomverbruik van ventilatoren maakt maar een klein deel uit van ons totale energieverbruik, maar het is het natuurlijk alsnog belangrijk om te investeren in energiezuinige oplossingen. Ten opzichte van het systeem met Airmix is het stroom verbruik meer dan gehalveerd. We besparen daar dus alsnog veel energie.”

Voor meer informatie:
Vostermans Ventilation
ventilation@vostermans.com  
www.vostermans.com/nl/ 

Publicatiedatum: