Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bollenteler test robottrekker voor 'alles rondom de groenbemester'

Woensdag 17 augustus kon bollenteler Henk Verdegaal met eigen ogen zien wat een robottrekker op zijn bedrijf kan betekenen. De AgBot van AgXeed is daartoe gebruikt om een (bio)frees en spitmachine aan te drijven. De Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) deelt een bericht over de test met een video. 

Verdegaal bekijkt al langer de mogelijkheden van een robottrekker. Omwille van arbeidsbesparing, maar ook om de bodemdruk te verminderen en secuur te kunnen werken.

Net als bij een trekker heeft de AgBot een driepuntshef, aftakas en hydrauliekventielen achterop. Voor zijn navigatie gebruikt de Agbot een standaard RTK-gps-techniek via 4G voor het rechtrijden en een tweede GPS-signaal voor de veiligheid. Ook heeft het apparaat een laser aan boord en kijkt een radar naar obstakels dichterbij.

Verdegaal is enthousiast over de resultaten: de machine rijdt recht, keert keurig om en is via de afstandsbediening waar nodig bij te sturen. Het inmeten van het veld met een GPS-mast en bepalen van de eerste rij gingen gemakkelijk. Ook moesten gegevens van de werktuigen worden ingegeven in verband met het bepalen van de draaicirkel.

Te weinig uren
Na de demonstratie is de ondernemer nog meer overtuigd van de mogelijkheden. “De insteek is om de machine in te zetten bij alles rondom de groenbemester.” Dat betekent met name de lichte grondbewerking na het rooien, klepelen, inzaaien, stoppel onderwerken met frees en spitten voor het plantklaar maken. Voor de andere veldwerkzaamheden acht hij de robot minder geschikt, alhoewel Verdegaal ook wel mogelijkheden ziet voor het inzetten van sensoren in de gewassen.

Toch is er één belangrijke beperking: hij kan er te weinig uren gebruik van maken om het rond te rekenen. “Het exacte omslagpunt is lastig bepalen maar de 250 uur op ons bedrijf is wel te weinig voor een rendabele investering.” Hij verwacht onder andere lagere onderhoudskosten, een langere afschrijvingstermijn en met lichtere machines toe te kunnen. Maar ook bijvoorbeeld de werksnelheid te kunnen optimaliseren op brandstofverbruik en winst in bodemstructuur. Dat zijn aspecten die lastig te becijferen zijn.

Mogelijk dat een subsidie de calculatie interessanter maakt. Een andere optie is een samenwerking met een teler of loonwerker. De komende tijd wil hij de opties bekijken. Zijn doel blijft om voor volgend jaar juli een robottrekker rijdend te hebben. Lachend: “Zeker nu ik ervan heb geproefd.”

Bron: NPPL

Publicatiedatum: