Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar pepertrips in potplanten: "Roofmijt makkelijk in staat tripslarven in eerste stadium aan te vallen"

Sinds 2019 keren problemen met pepertrips steeds terug in de Nederlandse potplantenteelt onder glas. Onder meer Ficus, Anthurium, Schefflera en Hoya blijken gevoelig. Biobest is in samenwerking met teler/partner Green05 al een aantal jaar bezig met een serie van proeven met als doel beter inzicht te krijgen in de biologische methoden om deze plaag onder controle te krijgen. Hieronder geeft Biobest een update.


Blik in de kas bij Green05

Het doel was een ge├»ntegreerde strategie te ontwikkelen om het gebruik van zeer effectieve synthetische middelen te bewaren voor noodsituaties en zodoende te voorkomen dat resistentie wordt ontwikkeld. 

In Spanje komt deze tripssoort ook al voor in paprikateelten en blijkt daar ook veel moeilijker biologisch te bestrijden dan Californische trips. De soort komt van origine uit tropische gebieden in Azi├ź. Het is een van de exotische zwarte soorten trips die steeds meer voorkomen. De trips kan de winters buiten de kassen in Nederland hoogstwaarschijnlijk niet overleven, maar blijft zeer actief, en ook zonder belichting, in warme kassen zoals in teelten van Ficussen. In Ficus is deze plaag vooral te vinden bij de zachte groeipunten. In het najaar en in de winter veroorzaakt de pepertrips vaak meer schade omdat de planten minder snel groeien. Bespuitingen in september met bijvoorbeeld abamectine zijn dus aangeraden om schade te voorkomen.


Links: pepertrips, rechts: N. cucumeris eet larve van Trips parvispinus

Makkelijk te signaleren
De aanwezigheid van pepertrips in Ficus is makkelijk te signaleren omdat de zwarte volwassen vrouwtjes duidelijk zichtbaar zijn bij de groeipunten van de planten. De larven en mannetjes zijn gelig. Met wekelijkse observaties van de eerste bladeren van enkele planten per tralie kunnen we duidelijk het aantastingsniveau bepalen.

Pepertrips wordt preventief bestreden met de bodemroofmijt Hypoaspis tegen de poppen en met hoge dichtheden van Neoseiulus (Amblyseius) cucumeris tegen de larven. De meeste roofmijtensoorten overleven niet lang op groene potplanten met gladde bladeren. Daarom wordt gekozen voor wekelijkse introducties van N. cucumeris, de goedkoopste roofmijtsoort bij Biobest.

Vroeg bestrijden
In laboratoriumproeven heeft Biobest met Green05 aangetoond dat N. cucumeris makkelijk in staat is de tripslarven van eerste stadium aan te vallen. Bijvoeden met extra voermijten adviseert Biobest niet omdat het in veldproeven niet effectief is gebleken.

Met de ervaring van de laatste jaren kan Biobest nu niet weten wanneer de toename van pepertrips wordt verwacht. Op het gewenste moment moeten er meer agressievere predatoren dan roofmijten, selectieve synthetische middelen of biopesticiden worden gebruikt. De kunst is het ideale moment daarvoor te vinden en nooit de trips zich laten ontwikkelen boven een bepaald niveau. Aan het eind van de teelt dient men het gewas te spuiten met zeer effectieve middelen voordat de planten de kas vertrekken zodat de plaag niet verder wordt verspreid. 

Foto's en tekst: Biobest

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com

Publicatiedatum: