Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De lage gasprijs heeft veel telers lange tijd weggehouden van Het Nieuwe Telen"

Na 44 jaar actief te zijn geweest in de agrarische, maar vooral ook in de glastuinbouwsector, geniet Leo Oprel sinds deze maand van zijn pensioen. De scheidend beleidsspecialist van het ministerie van LNV was jarenlang vol toewijding actief voor onder meer Kas als Energiebron. Op de website van het innovatieprogramma verscheen deel 1 van een afscheidsverhaal, waarin Leo zijn visie geeft op energieonderzoek en een opdracht geeft aan telers. 

Foto rechts: Leo op het Energiek Event 2016

Leo gaat onder meer in op Het Nieuwe Telen, ontstaan in 2008. Daarover zegt hij in een interview van Roger Abbenhuijs van Glastuinbouw Nederland. 

“Centraal stond niet de vraag of het kon, maar het moest met 40% minder energie kunnen. Alleen het teeltconcept moest door het onderzoek worden ontwikkeld. Dat was een lastige opgave, maar het is het onderzoek gelukt en in 2009 met succes aangetoond.”

Energiebesparing was in eerste instantie het uitgangspunt, maar dat frame is losgelaten en vervangen door: een optimale productie door Het Nieuwe Telen en als interessante bijvangst de energiebesparing. “Als je de plant centraal zet, zijn de effecten van HNT vele malen groter. En daar komen de ondernemers nu eenmaal op af.”

Het verbaast de beleidsspecialist dat de mooie resultaten en positieve verhalen van deelnemende telers niet hebben gezorgd voor een grotere doorbraak. “De lage gasprijs heeft veel telers lange tijd weggehouden van Het Nieuwe Telen. Er wordt te weinig vooruit gedacht. De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn, verwoord in de visie van zowel Kas als Energiebron als Glastuinbouw Nederland, maar de afstand tussen telers en organisatie is in dat kader vaak nog te groot gebleken. Veel individuele telers hebben helaas aan deze ambities niet – tijdig - de consequenties verbonden voor hun eigen bedrijf en bedrijfsvoering.”

Lees hier het hele interview bij Kas als Energiebron. 

Publicatiedatum: