Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Daling luchtvracht, sterke stijging passagiers Schiphol in 1e helft 2022

Het vrachtvolume op Amsterdam Airport Schiphol daalde in de eerste helft van 2022 met 14% tot 0,7 miljoen ton. Het aantal passagiers nam met 324% toe ten opzichte van de eerste helft van 2021. In een persbericht over de tussentijdse resultaten voor 2022 spreekt de luchthaven van een 'stap voor stap herstel na operationele verstoringen'.

Voor alle Nederlandse luchthavens behorend tot de groep tezamen bedroeg de groei van het aantal passagiers in de eerste helft van 2022 359%. Het resulteerde in meer vliegbewegingen en betere financiële resultaten. 

Sinds begin augustus is de dienstverlening aan passagiers veel betrouwbaarder volgens Royal Schiphol Group. Schiphol heeft maatregelen in uitvoering en voorbereiding om de kwaliteit van de luchthaven structureel te verbeteren.

Financiële gegevens
Het onderliggende nettoresultaat over de eerste helft van 2022 kwam uit op een verlies van 33 miljoen euro. Dit was een verlies van 257 miljoen euro in de eerste helft van 2021. Door het opnemen van de reële waardestijging op vastgoedbeleggingen, de reële waardestijging op de voor verkoop aangehouden activa (investering in Groupe ADP), de herwaardering van de financiële verplichting, verplichting tot inkoop van eigen aandelen en de ontvangen NOW-overheidssubsidies is het nettoresultaat gestegen tot een positief resultaat 65 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2022. In de eerste zes maanden van 2021 was dat een verlies van 140 miljoen euro.

Vooruitzichten voor 2022 
De luchthavengroep spreekt van 'een sterk herstel van het aantal passagiers' na de Covid-19-pandemie. Schiphol verwacht dat deze trend zich in de rest van 2022 zal voortzetten. Een volledig herstel van het verkeer tot het niveau van vóór de pandemie blijft onzeker en is afhankelijk van de ontwikkeling van Covid-19 en de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen, operationele beperkingen in verband met het sterke herstel van de vraag, en - op middellange termijn - de aankondiging van de Nederlandse regering om het aantal vliegbewegingen op Schiphol vanaf november 2023 te beperken tot 440.000. Voor heel 2022 verwacht Schiphol dat het totale aantal passagiers op Schiphol tussen de 51 en 55 miljoen zal uitkomen. Het verwachte aantal vluchten voor het gehele jaar op Schiphol ligt tussen 392.000 en 413.000. De economische onzekerheid vanwege inflatie en een mogelijke recessie blijven voor de rest van 2022 bestaan.

Bron: Schiphol

Publicatiedatum: