Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gasprijs hard op weg om door grens 300 €/MWh te gaan

Crisisupdate: Glastuinbouw én energierecords opnieuw overal in het nieuws

Een nieuw gasprijsrecord heeft de krantenkoppen gehaald. Gisteren sloot de gasprijs op de Title Transfer Facility, de belangrijke Europese gashandelsbeurs, af op 292,15 euro per megawattuur. Vanochtend lag de TTF-gasprijs rond 11.00 uur tot in het eerste kwartaal van 2023 ruim boven de grens 300 €/MWh. Naast de gasprijs halen ook glastuinbouwcrisisverhalen opnieuw de kranten. In deze crisisupdate zetten we een en ander weer op een rijtje.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 24 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers. 

De opnieuw extreem doorstijgende Europese gasprijs (wereldwijd stijgt de gasprijs aanzienlijk minder hard zo stippen diverse Twitteraars aan) lijkt het gevolg van de recente aankondiging van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dat opnieuw de gaspijpleiding Nord Stream 1 weer enkele dagen dicht gaat én extreem zomerweer. Het Gazprom-nieuws heeft opnieuw de vrees aangewakkerd dat de Russische gasaanvoer na het kortstondige onderhoud nog verder terugloopt. Op dit moment draait de gasaanvoer nog maar op één vijfde van de maximale capaciteit.

Onder meer Nu.nl haalt het gasprijsrecord aan, in een bericht waarin ook de olieprijs genoemd wordt. Een vat Noordzeeolie kostte woensdag weer meer dan 100 dollar, nadat enige tijd lang de olieprijs daalde. Die olieprijs heeft weer invloed op de brandstofprijzen, die iets aan het dalen waren, maar dat kan snel gedaan zijn als de olieprijs weer stijgt.

De hoge gasprijs levert Nederland een meevaller van 20 miljard euro op, maar de helft gaat alweer op aan gasopslag. Het Dagblad van het Noorden schrijft daarover en wijst op een bericht van het Centraal Planbureau dat bovenstaande gegevens doorgaf aan de Tweede Kamer. 

De energiesituatie maakt dat landelijke en regionale media de glastuinbouwsector weer opzoeken om te horen hoe het gaat en te vragen wat er gaat gebeuren. Ook berichtgeving naar aanleiding van de Agro Vertrouwensindex over een uitzonderlijke negatieve stemming onder telers draagt daaraan bij.  

In het Noordhollands Dagblad spreekt Robert Kielstra, directeur van ECW Energy, uit dat 'we collectief failliet gaan' als de energieprijzen niet snel terugkeren naar een normaler niveau. Tegen de huidige extreme situatie valt niet op te steunen en subsidiëren zegt hij. FaillissementsDossier.nl haalt het interview aan.

In dezelfde Noord-Hollandse krant spreekt ook Bas Eilander van Agro Care ook duidelijke woorden, al wil hij nadrukkelijk 'niet piepen' en waken voor 'indianenverhalen'. "De Nederlandse glastuinbouw staat bekend als betrouwbaar. Dat eindigt deze winter." Daarmee doelt hij op het enorm teruglopen van de belichte teelten, waarmee Nederland de laatste jaren juist gestaag naam én schappositie opbouwde in de concurrentiestrijd tegen zuidelijke import. Lees hier meer in het Noordhollands Dagblad (€). 

De Leeuwarder Courant wijst nog maar eens op de aangekondigde publieksacties vanuit de glastuinbouw. Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland wil er in de krant nog niet te veel over kwijt, al geeft woordvoerder Roger Abbenhuijs wel dat men 'steeds meer signalen ontvangt van teeltbedrijven die in financiële problemen komen'.  

In Waregem, op sierteeltbeurs Florall, ging het ook over de energiecrisis. VILT sprak telers die hun businessmodel op basis van verwarmde teelten in duigen zien vallen. Eén van de telers gaf er bijvoorbeeld aan de verwarming in de serre terug te schroeven van 18 graden Celsius naar 3 graden. Lees hier het hele VILT-verslag. 

Als we de brug slaan naar nog een buurland, dan komen we in Duitsland uit. BNR schrijft over de maatregelen die Duitsland neemt om energie te besparen en hoe men zoekt naar alternatieve energiebronnen, onder meer in Canada, waar naar verluidt het gasnet bomvol zit, maar de logistiek het niet toelaat bijvoorbeeld Duitsland met gas te helpen.