Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arnold van Liempt, Floriled:

"Potentiële meeropbrengst haalbaar met apart schakelen blauw/wit licht"

Tholen - Arnold van Liempt is onlangs gestart met zijn bedrijf FloriLed. Onder deze noemer brengt hij innovatieve oplossingen op het gebied van belichting, maar ook op het gebied van verneveling en ontsmetting op de markt. Eén daarvan is een dimbare LED-buis waarbij blauw/wit licht apart schakelt, een combinatie waarmee in bijvoorbeeld oesterzwammen een potentiële meeropbrengst gegenereerd kan worden.

“Het apart schakelen van lichtkleuren is interessant in diverse (bloemen)teelten, zoals bijvoorbeeld in de chrysanten, waar verrood apart geschakeld wordt. Maar denk ook aan het oogsten, waarbij het gewenst kan zijn wat meer wit licht bij te schakelen”, vertelt Arnold. “In de oesterzwammen draaien een aantal proeven, waaronder bij Verbruggen Paddestoelen. Hier constateert men een betere vruchtzetting en aan het eind van de rit meer kilo’s. Het betreft een proef met dimbare verlichting waarbij wit en blauw apart te regelen zijn, om zodoende tot het ideale lichtrecept te komen.”

John Verbruggen (links) en Sander Muijsson (rechts) te Uden bij Verbruggen Paddenstoelen. John is een innovatieve teler - Sander is niet de enige vakgenoot die weleens komt buurten. BinnensteBuiten maakte een tijdje geleden een leuke reportage van het bedrijf (klik hier).

Ook bij de andere paddenstoelensoorten is men aan het kijken of er resultaten te behalen zijn. Collega-teler Sander Muijsson teelt shiitake en kwam bij John zijn licht opsteken. “Een shiitake reageert weer anders dan een oesterzwam, maar natuurlijk zijn er ook overeenkomsten. Daarom zijn de ontwikkelingen bij de oesterzwammen zeker interessant om te volgen”

Floriled
Met zijn lichtoplossingen mikt Arnold op twee doelgroepen, de sierteelt en de paddenstoelenteelt. De focus ligt niet op de grote producenten en arealen – ‘dan zou je moeten concurreren met de grote jongens en dat kan helemaal niet’– maar juist de kleinere partijen op zoek naar specifieke, ‘custom made’ oplossingen. Een mooi voorbeeld hiervan is de LED-verlichting die hij i.s.m. InfaTechniek realiseerde bij Kweker Kees van der Wiel (klik hier). Ook zijn er verscheidene proeven gaande met een nieuwe techniek om energiezuinig en effectief te vernevelen middels ultrasoon, waarover later meer.

Voor meer informatie:
FloriLED
Paterstraat 59
5331 EB Kerkdriel
arnold@floriled.nl
www.floriled.nl