Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Truckfabrikanten verliezen in tussenvonnis kartelzaak

Truckkopers zijn weer een stap dichter bij het terugeisen van bedragen die ze teveel betaalden voor nieuwe vrachtwagens. In een zogeheten tussenvonnis heeft de rechtbank Amsterdam onlangs niets overgelaten van de argumenten van de fabrikanten, zo meldt TLN.

Zo oordeelde de rechtbank dat er niets mis is met de overeenkomsten die zijn gesloten tussen NLtruckkartel en benadeelden. Ook werd vastgesteld dat de schadevorderingen moeten worden bekeken naar Nederlands recht, ook als een vrachtwagen door een Nederlands transportbedrijf in een ander land is gekocht.

Vreemde talen
De truckfabrikanten hadden ook aangevoerd dat de hoeveelheid documenten over deze zaak in vaak meerdere talen te omvangrijk was. Daarover oordeelde de rechtbank resoluut door te stellen dat fabrikanten door heel Europa in staat zijn om vrachtwagens te verkopen en dus ook in staat moeten zijn om vreemde talen te begrijpen. Dat het veel documenten zijn, betekent slechts dat fabrikanten wat harder moeten werken.

Zes jaar geleden legde de Europese Commissie kartelboetes op van in totaal bijna drie miljard euro aan DAF, Daimler, Iveco, Volvo/Renault en Scania. Dit was het gevolg van prijsafspraken tussen de fabrikanten. Gedupeerde ondernemers verenigden zich onder meer in claimorganisatie NLtruckkartel. 

Andere geschilpunten 
In het eerste kwartaal van 2023 wordt de zaak voortgezet en komen andere geschilpunten aan bod. Dit is niet de enige procedure die bij de rechtbank Amsterdam loopt. Groepen van gedupeerden zijn gebundeld en per groep is er gedagvaard. Dat betekent dat de behandeling van de zaak van een andere groep op een ander moment zal plaatsvinden. Zo zijn er medio september 2022 nieuwe zittingsdagen gepland voor een tweede groep benadeelden. De onderwerpen komen wel overeen met wat eerder is behandeld.

Bron: TLN

Publicatiedatum: