Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Draadloze sensoren uitkomst voor veredelaar bij glasteelt onder folie

Evanthia levert zaden en jonge planten, maar is vooral een veredelaar van snijbloemen en tropische planten. In de kassen passen zij daarbij moderne technieken toe, waaronder de sensoren van 30MHz. Daarmee proberen de veredelaars de teelt telkens verder te  optimaliseren.


Managers Productions Henri Valstar en Wojtek Rozynski

Wennen aan het licht
Een van de specialiteiten van Evanthia is het telen onder folie van tropische planten. Het is de verantwoordelijkheid van Managers Productions Henri Valstar en Wojtek Rozynski. Zij ontvangen elke twee tot drie weken een zending met weefselkweek (tissue culture) plantjes uit China. “Dit zijn hele kleine plantjes, die zijn opgekweekt in laboratoria onder ideale omstandigheden. Deze plantjes worden bij ons handmatig geplant en in tunnels onder folie in de kas geplaatst. Hier worden ze voor het eerst blootgesteld aan licht. De eerste twee tot drie weken staan ze onder folie. Zou je ze ineens in het volle licht zetten, dan zouden ze het niet overleven”, legt Henri uit.

Wat er onder het folie gebeurde was tot nog niet eens zo lang geleden een kwestie van in de gaten houden met het blote oog. “Vooral de vochtigheid, de temperatuur en ook het licht zijn van belang bij het telen onder folie. Maar ja, hoe meet je dat, want de klimaatcomputer is iets te groot om te kunnen meten onder folie.”

Teeltadviseur helpt
De teeltadviseur van Evanthia werkte al langer met de sensoren van 30MHz. “Hij behaalde daar goede resultaten mee en zette ons ook op dat spoor.” De adviseur plaatste een aantal sensoren bij Evanthia om de proef op de som te nemen. “Deze proef gaf ons belangrijke informatie. De plantjes zijn in het begin kwetsbaar. Met behulp van nauwkeurige meetgegevens kun je ze precies de start geven, die ze nodig hebben. Natuurlijk is je gevoel belangrijk, maar objectieve data helpt je je teelt te optimaliseren. De data zorgt uiteindelijk voor kwalitatief betere planten en minder uitval.”

De afdelingen tropische planten kweekt zo’n 240 verschillende soorten. “Dat zijn veel soorten en daar komen steeds weer nieuwe soorten bij. De markt is constant in beweging. Dan is deze soort in mode en dan weer een andere. Wij proberen die markt optimaal te bedienen. Dat betekent dus veel variatie. Gemiddeld staan de plantjes twee tot drie weken onder folie en dan zijn ze zo gegroeid dat ze onder het folie vandaan kunnen en direct onder glas kunnen. Na een totale cyclus van zo’n twaalf weken verlaten ze ons bedrijf naar telers over de hele wereld die de planten verder opkweken.”

Veranderende omstandigheden
In een ideale wereld zou elke soort zijn eigen meetunit hebben om de omstandigheden onder folie en in de kas voor elke soort te optimaliseren. “Dat is met 240 verschillende soorten tropische planten op onze afdeling niet te doen. Met de PMC en PAR kunnen we uitstekend monitoren wat er onder folie gebeurt. Dat is van grote waarde, want de plantjes zijn erg kwetsbaar. Als de omstandigheden onverwachts veranderen, wil je zo snel mogelijk kunnen ingrijpen. Dankzij de sensoren worden we nu niet meer verrast.”

Veel mogelijkheden
De mogelijkheden van de sensoren van 30MHz worden stap voor stap verder verkend. De meetresultaten worden opgeslagen en zijn via het dashboard eenvoudig te raadplegen. Zeker bij afwijkingen helpt de data om oorzaken te achterhalen. Ook worden er af en toe testen gedaan door PMC-sensoren te plaatsen op soorten om te leren onder welke omstandigheden die soort het best gedijd. “Er zijn zoveel mogelijkheden. Stapje voor stapje gaan we daar steeds verder in. Eerlijk gezegd is voor ons toch het meest belangrijke dat we met de compacte, draadloze sensoren eenvoudig onder folie kunnen meten. Dat is dagelijkse business en die moet altijd door.”

Compacte, draadloze sensoren uitkomst voor Evanthia
Zeker onder folie komen de eigenschappen van de sensoren van 30MHz tot hun recht. De sensoren zijn compact en draadloos. Ze zijn makkelijk verplaatsbaar en het is feitelijk ‘plug & play’. De sensoren leveren objectieve, nauwkeurige data. En dat alles realtime. Via het gebruiksvriendelijke dashboard kun je eenvoudig drempelwaarden instellen. Je ontvangt een bericht op je telefoon als deze waarden worden bereikt. Zo kun je ook alarmeringen instellen voor momenten dat kritische waarden worden bereikt.

De compacte apparatuur maakt het mogelijk snel en simpel A/B-testen te doen om te zien welke omstandigheden het meeste resultaat geven. De objectieve, nauwkeurige meetgegevens zijn een betrouwbare onderbouwing van het gevoel en ervaring van de teler.

Bron foto en tekst: 30MHz

 

Voor meer informatie:
30Mhz
contact@30mhz.com 
www.30mhz.com
Evanthia
sales@evanthia.nl 
www.evanthia.nl 

Publicatiedatum: