Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-lijst invasieve exoten uitgebreid met 22 soorten

De EU-lijst van invasieve exoten is per 2 augustus 2022 uitgebreid met 22 nieuwe soorten. Onder de nieuwe exoten op de lijst zijn Pistia stratiotes, Celastrus orbiculatus, Koenigia polystachya en Hakea sericea.

De LTO Vakgroep had bij de Europese Commissie gepleit om Celastrus orbiculatus en Pistia stratiotes niet op de Unielijst te plaatsen, vanwege het economische belang voor de sector en omdat deze soorten in andere delen van de EU invasief zijn. 

Voor alle soorten die op de Unielijst staan, geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import. Met ingang van 2 augustus 2022 voegt de EU 22 nieuwe soorten toe aan de Unielijst. Bekijk de lijst op de site van de NVWA.

Overgangstermijnen en inspecties
Handelaren in soorten die aan de Unielijst zijn toegevoegd, mogen hun voorraad nog één jaar na inwerkingtreding van het verbod verkopen binnen de EU. Voor Pistia stratiotes geldt een overgangstermijn van 2 jaar, voor Celastrus orbiculatus een overgangstermijn van 5 jaar. De NVWA voert inspecties uit om na te gaan of de verbodsbepalingen voor het bezitten of verkopen van de Unielijst-soorten worden overtreden.

Lees hier het eerdere LTO-bericht over de inzet rondom invasieve exoten.

Bron: LTO Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Publicatiedatum: