Crisisupdate: Het regent records

Een TTF-gasprijs van 250 €/MWh komt in beeld. Deze week regende het opnieuw energierecords. Gisteren sloten de prijzen voor de resterende maanden van 2022 al boven de 240 euro per megawattuur af. Energiespecialisten doen hun best de doorstijgende prijzen te verklaren, maar dat valt niet mee. In deze crisisupdate weer een overzicht van alle energieberichtgeving. 

Onderstaande drie grafieken zeggen al veel. De gasprijzen voor zowel de korte als de langere termijn zijn astronomisch hoog.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 18 augustus op de Title Transfer Facility.
De gasprijs voor 'winter 2023' tot en met 18 augustus op de Title Transfer Facility. 


De gasprijs voor '4e kwartaal 2024' tot en met 18 augustus op de Title Transfer Facility. Klik hier voor de actuele prijzen.   

Onverklaarbare stijging
Energiespecialisten van AgroEnergy schrijven in hun weekupdate van een overspannen markt waarop 'record na record sneuvelt'. Zoals te doen gebruikelijk proberen ze de ontwikkelingen te duiden. Dat valt niet mee, zo blijkt.

Bij een opsomming van mogelijke oorzaken (hoge temperaturen, weinig wind, hoge gasvraag voor elektriciteitsproductie, belemmering in steenkoolaanvoer en daarmee elektriciteitsproductie, gepand onderhoud Noorse gasvelden) merkt men op dat 'de verschillende factoren niet dusdanige prijsschommelingen zouden moeten veroorzaken.' Ook naar het aflopen van de vakanties, waardoor er de vraag naar gas en elektriciteit weer stijgt terwijl de gasvraag voor het vullen van de gasbergingen onverminderd hoog is, wordt door sommige handelaren en analisten als oorzaak aangewezen.  

De gasprijsbewegingen gedurende de dag zijn vergelijkbaar met eind februari en begin maart 2022. De prijzen stijgen hard, maar nog harder procentueel stijgen de gasprijzen voor contracten tot en met eind 2026. Die zijn maar liefst 30 tot 45 procent duurder dan twee weken geleden, ziet AgroEnergy. De komende wintercontracten staan 15 tot 20% hoger. Bij elektriciteit ziet men een soortgelijk beeld: t/m komende winter stijgingen van 20 tot 25% en op de langere termijn stijgingen van 30 tot 50%.

In hun weekupdate wijst men op de gemiddelde EPEX-prijs voor woensdag 17 augustus die uitkwam op 539,37 €/MWh, de hoogste gemiddelde prijs op een dag ooit (tot dan toe). Tussen 19.00 en 20.00 uur werd de hoogste uurprijs ooit genoteerd: 747,93 €/MWh.

Voorspellen voor komende week is heel lastig. AgroEnergy doet een poging en schrijft: "Het lijkt erop dat de meest extreme hitte in Noordwest-Europa voorbij is. Vanaf zondag neemt de windproductie weer iets toe en er komen tot het einde van de maand nog ca. acht LNG-tankers aan in Rotterdam. In combinatie met het lage, maar stabiele pijpleidingaanbod zou dit theoretisch gezien tot prijsdalingen moeten leiden. De praktijk is echter weerbarstig gebleken en de angst voor gastekorten in de winter kan de prijzen ook verder opdrijven."

Lees hier de hele uitgebreide analyse van AgroEnergy.  

Vanuit Den Haag komt het kabinet opnieuw met een update over de vulling van de gasopslagen. De stand van zaken op basis van de Haagse update van 19 augustus is als volgt: 

In de Haagse update zijn meerdere grafieken te zien. Daarin is onder meer een stabiele Russische gasaanvoer te zien. 

De huidige hoge energie- en grondstofprijzen zijn voor (glas)tuinders aanleiding om verschillende (teelt)scenario’s voor komende winter op te stellen. De (korte termijn) maatregelen van de overheid, de onzekere prijsvorming van de producten en het personeelstekort komen daar nog bij. Al met al is er dus een spannende winter op komst, voorspelt de Rabobank in een analyse. De bankt stelt dat 'gelukkig de situatie tot nu toe in 2022 voor de meeste bedrijven nog te overzien was'. Lees hier de analyse. 

De Rabobank komt ook met een uitgebreide energiemarktanalyse. Daarin concludeert men onder meer dat voor de meeste Europese landen acute gasnood niet te verwachten valt, uitgezonderd Duitsland en Italië. De bank verwacht vooral in Duitsland dat er serieus in het gasgebruik door bedrijven gesneden gaat worden. Daarbij kijkt de bank onder meer naar bepaalde industrietakken. Lees hier de hele analyse. 

Het Centraal Planbureau komt met een augustusraming voor de Nederlandse economie. Het CPB zegt op basis van beschikbare gegevens dat de verwachting zeker sinds de jaren 90 niet zo somber was. De koopkracht van Nederlandse huishoudens gaat, zonder nieuw beleid, met 6,8% omlaag in 2022 en herstelt in 2023 volgens het CPB met 0,6%. 


Tabel uit toelichting CPB-raming.

Lees hier de hele raming. 

In een nieuwe editie van Kas Audiotopics spreekt Adri Bom-Lemstra haar achterban weer toe. Ze benoemt de publieksvriendelijke actie (inzet is begin september) en de toenemende vraag naar informatie van ondernemers die hun teeltstrategie komende maanden willen aanpassen. De voorzitter wijst op hoe moeilijk het kan zijn medewerkers te behouden als de teeltstrategie aangepast wordt. Er volgt een speciale themapagina over deze problematiek.

De problemen zijn niet alleen in Nederland en België groot. NRC nam een kijkje in de Lea Valley, in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer de helft van de telers in de grote 'groentenvallei' die de hoofdstad Londen van verse tomaten, paprika's en komkommers voorziet, heeft dit jaar niet of minder geplant. Met de doorstijgende energieprijzen zijn de vooruitzichten nóg slechter. Geen van de bij de tuinbouwkoepel Lea Valley Growers Association aangesloten telers is van plan eerder dan in februari 2023 te gaan zaaien, zegt secretaris Lee Stiles in de krant

Hagelunie waarschuwt voor de gevaren van een leveringsplicht voor elektriciteit als hiervoor een WKK die fossiele brandstoffen verbruikt moet draaien. De levering van die fossiele brandstoffen is namelijk niet zeker in België, waarschuwt de verzekeraar. Als een WKK uitvalt en er toch elektriciteit geleverd moet worden, kan dit duur uitvallen. Hagelunie deelt de volgende tips op LinkedIn:

  • Koop op het juiste moment gas in: als ondernemer bent u ervan bewust wanneer, voor welke prijs en welke termijn u het beste kunt kopen;
  • Laat uw WKK goed en op tijd onderhouden: in het onderhoudscontract staat bij welke urenstand dit moet gebeuren;
  • Check uw contract na: wees ervan bewust dat de kans bestaat dat uw onderhoudscontract niet compleet is uitgevoerd met machinebreukdekking;
  • Voorkom vorst: die mogelijk kapotte leidingen en buizen kunnen veroorzaken, lees tips;
  • Voorkom vastgevroren luchtramen: deze kunnen ontstaan bij temperaturen rond het vriespunt, lees tips;
  • Verklein de kans op ruitbreuk en schade aan uw kasconstructie: lees tips;
  • Denk na over de sterkte van de kas: vooral bij het veranderen van warme naar koude teelt, lees tips;
  • Vraag uw makelaar om advies: hoe u het risico van uitval van uw WKK of niet kunnen leveren van elektriciteit kunt verzekeren.

Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven