Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tijdelijk onderhoud Belgische kerncentrales kans voor telers

"WKK-uitval en toch elektra moeten leveren is risico"

Hagelunie waarschuwt voor de gevaren van een leveringsplicht voor elektriciteit als hiervoor een WKK die fossiele brandstoffen verbruikt moet draaien. De levering van die fossiele brandstoffen is namelijk niet zeker in BelgiĆ«, waarschuwt de verzekeraar. Als een WKK uitvalt en er toch elektriciteit geleverd moet worden, kan dit duur uitvallen.

De verzekeraar wijst erop dat binnenkort twee kerncentrales in Belgiƫ sluiten die elektriciteit opwekken. De sluiting is tijdelijk voor onderhoudswerkzaamheden. Met een WKK kunnen telers helpen het tekort aan elektriciteit in de markt aan te vullen. Maar aan een prijsafspraak met energieleveranciers is altijd een leveringsplicht verbonden, benadrukt de verzekeraar ook.

Als de van een teler WKK uitvalt, kan een teler geen stroom leveren aan het net en loopt de teler een contractrisico. Dat betekent dat de ondernemer dan stroom moet inkopen voor een variabel tarief en vervolgens doorverkopen aan de energiemaatschappij. Of dit positief of negatief uitvalt, hangt af van de prijs van de stroom op dat moment. De kans bestaat dat de inkoopprijs van elektra op de vrije markt dan hoger is, dan waarvoor de teler het op termijn heeft verkocht. 

Hagelunie deelt de volgende tips op LinkedIn:

  • Koop op het juiste moment gas in: als ondernemer bent u ervan bewust wanneer, voor welke prijs en welke termijn u het beste kunt kopen;

  • Onderhoud van uw Warmtekrachtkoppeling (WKK): Als uw WKK door onvoldoende onderhoud uitvalt, ligt uw energieproductie stil en is elektriciteitslevering onmogelijk. In uw onderhoudscontract staat bij welke urenstand onderhoud moet gebeuren. Goed onderhoud verkleint de kans op stilstand. Lees hier wat u kunt doen.

  • Controleer uw onderhoudscontract: wees ervan bewust dat de kans bestaat dat uw onderhoudscontract niet compleet is uitgevoerd met machinebreukdekking. Past het bij de manier waarop de installatie wordt gebruikt? En welke onderdelen zijn opgenomen in uw onderhoudscontract en welke u zelf moet uitvoeren. 

  • Controleer uw stroomleveringscontract: controleer uw stroomleveringscontract om zeker te weten dat bij geen gas levering, u geen leveringsplicht van stroom hebt.  
    Voorkom vorst: die mogelijk kapotte leidingen en buizen kunnen veroorzaken.

  • Voorkom vastgevroren luchtramen: deze kunnen ontstaan bij temperaturen rond het vriespunt.

  • Verklein de kans op ruitbreuk en schade aan uw kasconstructie.

  • Denk na over de sterkte van de kas: vooral bij het veranderen van warme naar koude teelt.

  • Vraag uw makelaar om advies: hoe u het risico van uitval van uw WKK of niet kunnen leveren van elektriciteit kunt verzekeren.

Publicatiedatum: