Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pilot met gewasgaas in potplanten van start

De kick-off van de eerste pilot met gewasgaas in potplanten vond op dinsdag 2 augustus plaats bij teeltbedrijf Van der Velden in Delfgauw. Hierbij waren zowel telers als adviseurs van diverse potplantgewassen aanwezig. Ingeborg Schouten doet namens Glastuinbouw Nederland verslag.

De pilot wordt onder leiding van Delphy uitgevoerd in potanthurium, potorchidee, potgerbera en poinsettia. Tijdens deze pilot wordt het effect van gewasgaas (gaas dat direct over het gewas wordt gelegd) onderzocht.
 
In de pilot wordt gekeken naar verschillende effecten van gewasgaas op de plant en omgeving. De pilot gewasgaas is een van de pilots binnen het project Kas als Ecosysteem, onderdeel van het Praktijkprogramma Gewasbescherming. Dat komt voort uit het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Financiering gebeurt zowel door het Praktijkprogramma Gewasbescherming als door Stichting Kennis in je Kas (KijK).

De aanwezigen bij de kick-off kregen alvast een voorproefje van het gewasgaas te zien.

Pilot opzet
Bij elk van de gewasgroepen zijn er negen tafels per bedrijf bestemd voor deze pilot, waarvan drie tafels met grof gewasgaas (0.85 mm), drie tafels met fijn gewasgaas (0.35 mm) en drie referentietafels zonder gewasgaas. Er wordt op alle tafels met vangkaarten gescout en daarnaast worden klimaatfactoren als temperatuur en vocht continu gemeten in alle drie de behandelingen. Tevens wordt gedurende één week het verschil in lichtintensiteit tussen de verschillende behandelingen met en zonder gewasgaas gemeten.

Schoon uitgangsmateriaal
Cruciaal voor deze proef betreft schoon uitgangsmateriaal. Om te kunnen beoordelen dat het uitgangsmateriaal schoon is aan het begin van de proef, wordt op alle vier de bedrijven een gaaskooi geplaatst met uitgangsmateriaal, tripsgaas en een schone vangplaat. Door na twee weken de vangplaat uit deze dichte kooi te halen, ontstaat een goede indicatie van wel/geen zuivere proef met schoon uitgangsmateriaal.

Pilotduur
De komende tien weken worden verschillende metingen uitgevoerd om te bepalen wat het effect is van twee verschillende types gewasgaas op het kasklimaat, de lichtintensiteit en de plaagdruk onder het gaas. Er worden foto’s gemaakt van de gewasstand aan het begin en eind van de proef. Daarnaast wordt op het eind van de proef de gewasstand beschreven. Na het verzamelen van alle metingen komen de betrokkenen opnieuw samen om de metingen te analyseren en vervolgstappen in de pilot te bepalen.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: