Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Internationale projecten dragen bij aan leidende marktpositie van Nederland"

Achter de schermen is Naktuinbouw betrokken bij een flink aantal internationale projecten. Met deze projecten dragen Naktuinbouw en partners bij aan het wereldwijd versterken van kwekersrechtsystemen en het vergroten van de kennis over keuringssystemen. Niet alleen de landen die om de hulp vragen varen hier wel bij. Ook het Nederlandse bedrijfsleven is erbij gebaat. In Buitenstebinnen, een halfjaarlijkse uitgave van Naktuinbouw, vertellen Raoul Haegens, senior projectmanager van Naktuinbouw, senior beleidsmedewerker Marjan Folkers van Naktuinbouw en Landbouwraad Michiel van Erkel er meer over.

Naktuinbouw werkte de afgelopen jaren mee in tientallen projecten om het belang van kwekersrecht onder de aandacht te brengen en keuringssystemen te helpen opzetten. Van India tot Ethiopië en van Kazachstan tot Mexico. “Nederlandse bedrijven zijn gewend om eigendomsrechten aan te vragen voor rassen,” vertelt Raoul Haegens, senior projectmanager van Naktuinbouw. “In het buitenland is dat vaak anders. Met deze projecten proberen we onder meer te werken aan lokaal bewustzijn. Ook proberen we deze landen te helpen om alles rondom kwekersrecht goed te organiseren. We zetten onze kennis in om bijvoorbeeld lokaal een goed functionerend kwekersrechtbureau op te zetten. Of uit te leggen hoe internationale regelgeving in elkaar steekt en hoe je inbreuk op kwekersrecht kunt voorkomen.”

PVP Toolbox
Om landen te helpen bij het complexe onderwerp van kwekersrecht ontwikkelde Naktuinbouw de Plant Variety Protection (PVP) Toolbox. Deze toolbox bevat 17 verschillende instrumenten. “Die variëren van trainingen op maat in het land of op afstand via e-learning, tot het assisteren bij het opstellen van testrichtlijnen. Maar denk ook aan de mogelijkheid om stage te lopen bij Naktuinbouw. Of een workshop op het gebied van handhaving.” Haegens: “Het ministerie van LNV doet jaarlijks een uitvraag voor interessante projecten bij de landbouwraden in de verschillende landen. Die kunnen vervolgens een probleemschets aanleveren.”

Twee comités met vertegenwoordigers van UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants), de Raad voor plantenrassen en het bedrijfsleven beoordelen deze voorstellen. “Op jaarbasis doet men circa 25 voorstellen. Hiervan voeren wij er uiteindelijk 10 tot 15 uit,” aldus Haegens. Het ministerie van LNV financiert de PVP Toolbox. Het CPVO (Community Plant Variety Office) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dragen financieel bij om andere projecten mogelijk te maken.

Keuringssystemen
Projecten beslaan niet alleen het terrein van kwekersrecht, maar ook van keuringssystemen, weet senior beleidsmedewerker Marjan Folkers van Naktuinbouw. “Medio 2021 organiseerden we bijvoorbeeld een online seminar voor de Ethiopische overheid over Xylella fastidiosa.” Deze bacterie is schadelijk voor ruim 300 plantensoorten, waaronder olijfbomen. “Daarbij hielpen wij Ethiopische experts met het opzetten van een goede survey en het toetsen van planten op deze bacterie. Door onze inzet konden de autoriteiten van Ethiopië de Europese Commissie overtuigen dat het land vrij is van Xylella fastidiosa.”

Volgens Folkers dragen alle internationale projecten, waarbij Naktuinbouw betrokken is, bij aan het oplossen van belemmeringen om Nederlandse producten te exporteren. “Het delen van onze kennis helpt niet alleen de betrokken landen, maar zeker ook het Nederlandse bedrijfsleven. De markttoegang kan namelijk een enorme boost krijgen als landen zich ontwikkelen. Een robuust systeem van fytosanitaire controles en goede regelgeving voor kwekersrecht zijn voor Nederlandse bedrijven essentieel bij de export van met name uitgangsmateriaal. Onze bijdrage helpt landen om op dat niveau te komen.”

Quarantainemaatregelen verbeteren
Landbouwraad Michiel van Erkel ervaart in India aan den lijve hoe belangrijk het is dat Naktuinbouw haar kennis deelt. Van Erkel illustreert dit met een voorbeeld: “De Asian Development Bank financiert een project om de quarantainemaatregelen in de fruitboomteelt in India naar een hoger niveau te tillen. Samen met twee andere toonaangevende landen organiseerde Naktuinbouw een webinar over dit onderwerp voor een grote groep deelnemers uit India, waaronder een vice-minister. De bijdrage van Naktuinbouw is bijzonder goed ontvangen. Er is duidelijk een snaar geraakt. Door dit seminar bezocht een Indiase delegatie Naktuinbouw. Tijdens dit bezoek keek men onder andere bij het Toetscentrum in Horst. Eén van de resultaten is dat we nu werken aan een intentieverklaring over de levering van fruitbomen aan India.”

Van tomaat naar zaad
Van Erkel benadrukt dat andere landen, zo ook India, sterk naar Nederland kijken om stappen voorwaarts te maken met de agrarische sector. “Nederland is met al haar kennis en hoogwaardig uitgangsmateriaal een zeer interessant gidsland. Er draait nu bijvoorbeeld in Kasjmir een project waarbij men oude fruitbomen vervangt door Nederlands uitgangsmateriaal. De opbrengst van dit Nederlandse uitgangsmateriaal is stukken hoger.”

De landbouwraad van India zag de focus op het belang van dit soort projecten voor het Nederlandse bedrijfsleven het afgelopen decennium veranderen. “Tien jaar terug lag de nadruk nog op het stimuleren van de export van groenten en fruit.” Als voorbeeld noemt Van Erkel de importbeperkingen die Rusland enkele jaren terug oplegde voor de invoer van appels en peren. “Alle landbouwraden kregen toen het verzoek om naar vervangende afzetmogelijkheden in hun regio te kijken. Mede dankzij een groei van de export naar India werd het wegvallen van de Russische markt toen voor een deel opgevangen. Vandaag de dag ligt de nadruk toch veel meer op het ondersteunen van duurzame landbouw wereldwijd. Hierbij gaat het veel meer om het beschikbaar maken van kennis, technologie en goed plantmateriaal. Met andere woorden: van tomaat naar zaad en een hoogwaardige infrastructuur.”

Bovenstaand artikel is overgenomen uit Buitenstebinnen, een halfjaarlijkse uitgave van Naktuinbouw (nummer 18, juli 2022). Het gehele magazine is hier in te zien.

Publicatiedatum: