Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aventec blaast steksteekmachine Rombomatic nieuw leven in

Tholen - Een goed aantal jaar geleden ontstond in samenwerking tussen een aantal partijen de Rombomatic steksteekmachine, een hoogstaand stukje techniek dat het steken van rozenstekken heeft geautomatiseerd. Het bedrijf dat deze machine verkocht ging echter failliet en de kwekers die deze machine hadden staan, zaten daardoor met een probleem. Hoe moest het nu met service en onderhoud? En bovenal de techniek die erin zat, waar is de kennis gebleven en wie ging het leveren als iets kapot ging?

Aventec
John van de Ven, oprichter van Aventec, werkte voorheen bij Jent Jentjens Machinetechniek, het bedrijf dat de Rombomatic heeft ontwikkeld samen met hun partners. Maar toen het bedrijf failliet ging is John, die electrical engineer bij de firma was, voor zichzelf gestart en richtte Aventec op. Toen het bedrijf net begon was hij vooral bezig als projectmanager bij grote bedrijven, maar na een paar jaar werd hij teruggetrokken in de sierteeltsector.


Pieter van der Harg en John van de Ven bij de Robomatic
 

Rond deze tijd werd John van de Ven gebeld door Nolina Kwekerijen, want om de problemen rondom onderhoud, service en het te korten aan vervangend materiaal kon nu niet meer heen gemanoeuvreerd worden. Bovenal draaiden de steksteekmachines op verouderde soft- en hardware welke vernieuwd diende te worden om continuïteit van de machines te waarborgen. Uiteindelijk hebben Nolina en Leo van der Harg de handen ineengeslagen om dit “machineupgradeproject” aan te pakken. Aventec werd gevraagd om uit te zoeken wat nodig was om de continuïteit van de steksteekmachines te waarborgen voor de komende jaren.

Een geheel nieuw concept
De conclusie die John trok was dat de gehele machinebesturing inclusief “hier en daar” wat mechanica moest worden vervangen. Het spul was gedateerd en niet meer te verkrijgen als er iets kapot zou gaan.

Uiteindelijk is het een project van vier jaar geworden en nu hebben ze een geheel nieuw concept om op de oude manier te kunnen draaien. Het gaat tenslotte om een heel complex, secuur en ook snel systeem, wat het erg lastig maakt. “Het zit ‘m in de milliseconden. Het komt dus heel nauw. Het programmeren van dat proces lukt je niet in een dag. “Het systeem dat vroeger weg is gezet was een erg goed systeem. Wetende dat dát systeem met een heel team is ontwikkeld en ik het nu als een ‘one-man-army’ heb gedaan, kun je jezelf wel voorstellen dat het een heuse klus was,” zegt John over het project.

Perfect gestoken stekjes verlaten de Robomatic lijn

“Om ervoor te zorgen dat alle machines konden blijven draaien heb ik eerst één module (robot en vision) nagebouwd om hiermee het knipprincipe te kunnen testen. Dit uiteraard met nieuwe moderne besturings- en vision-elektronica. Hierbij is alle software (PLC én vision) herschreven vanaf “nul”. Toen we dit voor elkaar hadden hebben we één van de vier modules bij een machine van Nolina omgebouwd om verder en beter te kunnen testen.”

“Toen dat alles lukte hebben we in september 2021 de gehele lijn, bestaand uit 4 modules, om gebouwd. Leo van der Harg heeft toen 2 weken alle stekken met de hand geknipt en gestoken zodat ik, met de nodige voorbereiding, in 2 weken tijd het gehele systeem heb weten om te bouwen. Het uiteindelijke resultaat is dat het geraamte, met de robots er nog staat maar complete besturing, hardware, software en camera’s zijn vernieuwd.”

Het was dus een serieuze uitdaging om het gehele systeem te vernieuwen en te upgraden, vooral om op de milliseconde en millimeter nauwkeurig m.b.v. vision een robot naar het juiste punt te sturen. “Dat valt niet mee.” Het was even doorbijten maar het project is uiteindelijk toch geslaagd.

“De machines draaien gemiddeld door het jaar 100 uur per week dus toen alles net vernieuwd was en er deed een storing op werd ik zo nu en dan wel uit bed gebeld. Maar alle kinderziektes zijn eruit en ik kan nu weer rustig slapen, het loopt nu allemaal gesmeerd. En nog belangrijker het draait op het oude niveau of misschien wel iets beter. We weten nu precies in welke details het zit en het is nu enkel nog kopiëren plakken bij de komende projecten.”

De kweker aan het woord
“We hebben de machine in 2002 neergezet. Toen waren we er heel erg blij mee en met de markt van vandaag zijn we er alleen maar blijer mee geworden. Het was dus geen vraag of we er mee verder wilde. Dat stond als een paal boven water,” zei Pieter van der Harg.

Maar de problemen met het systeem werden al snel duidelijk bij de kweker. Waar eerst de reserve onderdelen op raakte, ging later ook nog een moederboard kapot waarna ze merkte hoe moeilijk het eigenlijk was om een nieuwe te krijgen. Hierdoor was er dus een groot risico dat het systeem stil zou vallen als er iets stuk zou gaan, en dat risico moest geëlimineerd worden.

“Aan de andere kant was het ook een groot risico om het hele systeem om te bouwen. Maar je gaat voor de continuïteit van je bedrijf dus we hadden weinig keus. Maar we zijn heel blij dat we het hebben gedaan, het risico is eraf en het is een geslaagd project. En we hebben nu een geheel vernieuwd systeem.”

Samenwerking met Nolina
Voor het project heeft Leo van der Harg samengewerkt met con-collega Nolina Kwekerijen en samen hebben ze heel wat voor elkaar kunnen boksen, aangezien dit zeker geen goedkoop project is geweest. 

“Het is belangrijk om te vertellen hoe die samenwerking werkte met Nolina. Je bent in zekere zin concurrent maar je hebt een gezamenlijk doel, namelijk nieuw leven blazen in de “stervende” Rombomatic steksteekmachines. Alle opstartkosten hebben we gezamenlijk gedeeld en de reserve-onderdelen die wij nog hadden kunnen zij gebruiken zolang hun nog op het oude systeem draaien. Win-win dus.”

Kwaliteit gewaarborgd
In de tijd waar de werkhandjes moeilijk te vinden zijn, is deze machine een waardevol iets. “Zo besparen we ieder uur zon 6 personen, doe dit maal gemiddeld 100 uur in de week en reken maar uit! Een machine draait net zo goed aan het einde van de dag als aan het begin, wordt nooit ziek, is altijd op tijd en heeft geen vakantie nodig. Daarbij heb je maar twee man nodig om deze lijn van vier robots te bedienen en we tot wel 5200 stekken per uur kunnen knippen en steken. We brengen onze kwaliteit op deze manier naar een heel hoog en constant niveau. In de twee weken dat we alles met de hand deden was het verschil duidelijk zichtbaar in het gewas. De menselijke factor is eruit en elk stekje wordt tot op de millimeter precies hetzelfde gestoken,” concludeert Pieter.

Officiële promotievideo van Aventec

Voor meer informatie:
Leo van der Harg B.V.
Vlaardingerhilseweg 6
3237 LX Vierpolders
T: 0181 479 777 
E: info@kordana.nl
www.kordana.nl

Aventec B.V.
Grolderseweg 5
5384 TM Heesch
06 146 261 50
info@aventec.nl 
www.aventec.nl