Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Enige opluchting na Nord Stream-week

In deze laatste crisisupdate* voor onze zomersluiting van twee weken een terugblik op week 29 door AgroEnergy en een reactie van minister Jetten op landelijke tv én in een Kamerbrief op de hervatting van de gaslevering via Nord Stream 1. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 21 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform dat ook Europees van belang is. Klik hier voor de actuele prijzen. 

*zonder twijfel niet de allerlaatste, want ook al stroomt er weer Russisch gas, de zorgen voor de komende winter en daarna zijn nog niet weg

De energiespecialisten van AgroEnergy koppen boven hun weekupdate: 'Terecht gebleken optimisme over NordStream1 doet gasprijzen dalen'. Alle gasprijzen zijn afgelopen week gedaald, schrijft men. De periodes tot en met winter22 met ca 20 ct/m3. Voor jaarblok 2023 wordt nu ca 130 ct/m3 betaald en voor jaarblok 2024 ca 79 ct/m3. De prijzen voor de lange termijn zijn dus ook omlaag, maar ze dalen minder hard dan ze gestegen zijn in de voorgaande 2 weken. Dat betekent dat de lange termijnprijzen op een hoger niveau gekomen zijn. 

In een vooruitblik op de komende tijd schrijft men: "Voor de korte termijn gasprijzen zou de hervatte levering door Nordstream1 een dalend effect moeten hebben. Ook de verwachting van LNG-aanvoer blijft positief. (...) Maar ieder nieuwsbericht over de gasvoorziening vanuit Rusland kan de richting weer verstoren. De lange termijnprijzen zullen net als in de afgelopen weken de prijsbewegingen op de korte termijn volgen."

Minister Jetten van Klimaat en Energie zat donderdagavond 21 juli aan de talkshowtafel bij Op1. De uitzending is hier terug te kijken. Ook stuurde hij samen met staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw een brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkelingen Nord Stream 1 en het Nederlandse energiecrisisbeleid. 

In de brief schrijven Jetten en Vijlbrief dat er geen aanleiding is gascrisisniveau fase 1 te verhogen. "Op dit moment leidt het wegvallen van een gedeelte van de aanvoer door NS1 niet tot een zodanige verstoring van de gastoevoer naar Nederland, dat die het
noodzaakt om het crisisniveau te verhogen. Daartoe zou aanleiding zijn als er sprake zou zijn van een daadwerkelijke verstoring van de gaslevering in Nederland. Dat is nu niet het geval. Het crisisniveau in Nederland blijft daarom op het huidige niveau ‘vroegtijdige waarschuwing’."

In de brief gaan de minister en de staatssecretaris verder nog eens in op recent al gepubliceerde berichten (ook in deze crisisupdate) vanuit Gasunie dat het wel snor zit met de gasvoorraden in Nederland en een bericht van de Nederlandsche Bank over het al dan niet steunen van bedrijven in nood.  

Vanuit Den Haag komt er ook bericht over een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland, nummer 7. In het bericht staat onder meer een 'verduidelijking van de uitzonderingen op het gebied van landbouw- en voedingsproducten, waaronder tarwe en meststoffen.' Deze verheldering maakt volgens Den Haag duidelijk dat 'de sancties zich op geen enkele manier richten tegen import of export van voedsel en kunstmest.'

Onder meer bij de NOS komen we het, al aangekondigde, nieuws tegen over de renteverhoging door de Europese Centrale Bank. De ECB verhoogt de rente in één klap met een half procentpunt in de strijd tegen inflatie, meer dan eerder werd aangekondigd. 

Een nieuwe Haags update over de vulgraad was er vrijdagochtend om half elf nog niet. Minister Jetten heeft beloofd vanaf 8 juli wekelijks het dashboard te updaten. Bekijk het dashboard hier. 

Tot slot een bericht van de WUR. De universiteit gaat in op de vraag: Helpen het Europese bos en haar brandhout Europa de winter door? Het antwoord is: nee. Maar wat is er wel mogelijk? Lees het hier.