Landelijke aandacht voor gevaren Xylella

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept iedereen op geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Die kunnen namelijk plantenziektes bevatten, waaronder de Xylella-bacterie, een heel schadelijke ziekte voor een groot aantal plantensoorten. Donderdag 21 juli was er landelijke aandacht voor de gevaren op tv bij Nieuwsuur op NPO2. Aad Vollebregt, voorzitter van de vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen bij Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) en Jan de Vries, directeur van boomkwekerijen in Boskoop en Zundert, komen ook in het tv-item aan het woord. 

Verspreiding van Xylella  zou zeer ernstige gevolgen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in Nederland. Xylella fastidiosa wordt razendsnel verspreid door schuimcicades, een insect dat ook in Nederland veel voorkomt. De Xylella-bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor ruim 300 plantensoorten. Zo zijn er sinds 2013 in Italië al 2 miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast. Inmiddels is de plantenziekte ook al opgedoken in Frankrijk, Spanje en Portugal.

Ernstige gevolgen
”Bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal“, legt NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent uit. “En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag 4 jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.”

De NVWA werkt eraan om Xylella buiten de deur te houden. Bijvoorbeeld door te controleren aan de buitengrens, bij importeurs en bij tuincentra. En er staat een crisisteam klaar in het geval van een besmetting. Ook vakantiegangers kunnen hun steentje bijdragen. Van Lent: “Je kunt niet altijd meteen aan een plant zien of die besmet is. Neem daarom gewoon geen planten mee terug van vakantie. Koop je planten in Nederland. Zo houden we Xylella en andere plantenziektes buiten de deur.”

Bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven