Zuurstof, het ‘vergeten’ ingrediënt?

Iedereen is ervan overtuigd: Watermanagement in de glastuinbouw is een hightech aspect binnen het teeltproces waarbij elke factor wordt gecontroleerd en bijgestuurd. Denk aan de pH, de EC, de hoeveelheid algen, schimmels, ziekten etc. Een factor die minstens zo belangrijk is wordt echter vaak vergeten, zien CEO André van der Stoel en zijn team van Industrial Product Solutions. Het gaat om opgeloste zuurstof.

Industrial Product Solutions (IPS) produceert originele en innovatieve technologische oplossingen voor het telen van planten. IPS gebruikt daarbij de nieuwste technologieën op het gebied van telen, oogsten en verpakken. Haar systemen behalen een maximale opbrengst met minimale input van natuurlijke hulpbronnen en arbeid.

Biologisch belang van zuurstof
Planten hebben zuurstof nodig voor hun groei. De zuurstof wordt door de wortels in opgeloste vorm opgenomen. Zuurstof is belangrijk voor de actieve opname van essentiële nutriënten als stikstof, fosfaat en kalium, maar ook voor de opbouw van eiwitten en de droge stofproductie. Een zuurstoftekort in gietwater zorgt voor ernstige groeiproblemen, weet André. Daarnaast is opgelost zuurstof ook belangrijk voor de substraatkwaliteit. “Hoge opgeloste zuurstofconcentraties zorgen voor een competitieve toename in het bodemleven in het nadeel van pathogenen. De hoeveelheid opgeloste zuurstof reguleert daarnaast ook de productie van stoffen die ziekten en plagen onderdrukken.”


IPS installeerde o.a. haar zuurstofinjectie-unit in een kas waar sla geteeld wordt op een hydroponicsysteem.

Zuurstoftekort in het gietwater
Industrial Product Solutions BV (IPS) uit ‘s-Gravendeel ontwierp en ontwikkelde een speciale, gepatenteerde zuurstofunit voor het inbrengen van opgelost zuurstof in water. Een systeem waarbij gekeken is naar de behoefte van de plant; opgeloste zuurstof en geen luchtbellen. IPS kreeg de vraag uit de praktijk van verschillende klanten waarbij er problemen door zuurstoftekort speelden.


IPS zuurstofinjectie-unit 

André legt uit: “De behoefte van plant en substraat aan opgeloste zuurstof is niet nieuw. Onderzoek heeft de rol van opgeloste zuurstof voor verschillende mechanismen in de plant al ruimschoots aangetoond. Gek genoeg lijken zowel de toeleverende sector als de telers zich niet bewust te zijn van het belang van voldoende opgelost zuurstof in het gietwater.”

In de praktijk wordt de gehele watersamenstelling gecontroleerd en bijgestuurd, behalve de zuurstofconcentratie, merkt de CEO op. “Wij konden de groeiproblemen in de (hydroponic) teeltsystemen bij onze klanten vrij eenvoudig relateren aan een te laag zuurstofgehalte in het water. De ontwikkeling en installatie van de zuurstofinjectie-unit verhielp de problemen bij onze klanten en zorgde voor een grote toename in groei en kwaliteit van het gewas.”

In de zomer is de zuurstofopname door de plant het hoogst door de sterke groei in die periode, vervolgt André. "De zuurstofcapaciteit van water neemt echter af als de temperatuur ervan toeneemt. Zuurstof kan in het water terecht komen doormiddel van diffusie uit de atmosfeer. Het contactoppervlak van gietwater (in opslagtanks) met de atmosfeer is echter verhoudingsgewijs vaak te laag. Of er is helemaal geen contact doordat de tank is afgesloten. Ook is de tijd waarin diffusie kan plaatsvinden vaak te kort voor de hoeveelheid water. Wij raden aan bij water met een temperatuur van 25℃ altijd de fysisch maximale hoeveelheid opgeloste zuurstofconcentratie van 8.5 ppm aan te houden.”

In de praktijk meet Industrial Product Solutions bij telers echter vaak concentraties tussen 3 en 5 ppm. Een concentratie waarbij anaerobe bacteriën goed groeien, geeft André aan. “Bacteriën die je niet in je teelt wilt hebben en toch wordt dit water als eerste gebruikt om te gieten? Het staat buiten kijf dat bij dit soort concentraties de planten veel te lijden hebben. Dit maakt de noodzaak voor toevoeging van opgelost zuurstof aan het water wel kraakhelder,” zo verduidelijkt hij. “Onze ervaringen hebben aangetoond dat onze opgeloste zuurstofinjectie-unit heel veel telers problemen met de groei van hun gewas kan besparen.”

Zuurstofinjectie-unit
IPS heeft haar gepatenteerde zuurstofinjectie-unit geheel vernieuwd. Nu kan er flexibel voor elke situatie en zuurstofvraag een juiste oplossing geboden worden. De unit van IPS kan de zuurstofconcentratie van het gietwater verhogen tot aan 3 à 4 keer  de fysische zuurstofopnamecapaciteit van het water zonder daarbij veel energie te gebruiken. “Door middel van een intelligente methode waarbij zuurstof gemengd wordt met water, neemt het water het zuurstof snel en efficiënt op zonder dat het water geladen wordt en de plantenwortels worden niet aangetast. Dit in tegenstelling tot bubbelgeneratoren.”

De gewenste zuurstofconcentratie kan eenvoudig worden aangepast door de teler en de unit kan in-line met andere waterinstallaties maar ook stand-alone worden geïnstalleerd. De unit is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, afhankelijk van de waterbehoefte vanuit de kas. Dit zorgt ervoor dat de unit volgens André toepasbaar is in zeer veel verschillende kweeksystemen, zoals eb- en vloedsystemen, vollegrond teelt, pottenteelt, vertical farming en diverse hydroponics systemen, zowel NFT als DFT.


De zuurstofinjectie-unit is toepasbaar in vrijwel ieder teeltsysteem.

Voor meer informatie:
André van der Stoel
Industrial Product Solutions BV
+31 (0) 646713208
+31 (0) 78 3040000
info@industrialproductsolutions.nl
www.industrialproductsolutions.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven