Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek WUR

Welk spectrum is optimaal in alstroemeria teelt?

Met als doel energiebesparing door bredere implementatie van LED belichting bij Alstroemeria, is tussen september 2019 en juli 2021 bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk onderzoek gedaan met vier verschillende LED belichting spectra bij vier Alstroemeria rassen. Toegepaste lichtintensiteit was 190 μmol/m2s PAR. De gebruikte spectra waren: HR, met relatief meer rood (9%Blauw, 6%Groen, 85%Rood) en HBW met relatief meer blauw en wit (=groen) (13%Blauw, 15%Groen, 72%Rood); aan beide was of geen FR of 14% FR (ver rood licht) toegevoegd: HR/FR en HBW/FR.

Aanblik van de behandelingen gezien vanaf de voorkant van de afdelingen. In de linkerbovenhoek van elke afbeelding is aangegeven om welke behandeling het gaat.

Gelet op de effecten op productie, kwaliteit, morfologie van het gewas in de kas en overleving van natuurlijke vijanden leidden drie van de vier gebruikte spectra tot goede resultaten bij Alstroemeria.
Het spectrum HBW had een 7% lagere lichtbenuttingsefficiëntie en in de winter een iets langere uitgroeiduur. De behandelingen met toegevoegd FR hadden een positieve invloed tijdens de weggroei en op de generativiteit.

De vier rassen verschillen onderling in vele opzichten en reageren enigszins verschillend op de spectra in de winter. Zowel HR/FR als HBW/FR zouden een goede keus zijn; bij de laatste is het gewas als bij daglicht te zien.

Klik hier voor onderzoeksrapport.

Publicatiedatum: