Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog meer stoksteekstations voor orchideeënkweker

Tholen - Zonder een uitgebreid en geautomatiseerd intern transportsysteem inclusief roltafels, transportbanden en bufferstations is de moderne orchideeënkwekerij bijna niet voorstelbaar. Dat geldt ook voor Wooning Orchids, alwaar OptiSystems een uitbreiding van het bestaande systeem gerealiseerd heeft en sinds kort ook het onderhoud voor zijn rekening neemt. Anderhalf jaar geleden hebben Rick van der Tang en Wojtek Grabowski vier nieuwe stoksteekstations geïnstalleerd, op dit moment worden er nog vier weggezet.

Bij de bouw van de kas een jaar of 13-14 geleden werd een indrukwekkend plantverwerkingssysteem geïnstalleerd. Wegens groeiende aantallen en nieuwe assortimentskeuzes was deze op bepaalde onderdelen echter toe aan een upgrade. Gebruikmakend van het bestaande systeem heeft Opti Systems de banden, buffers en het camerastation verder geoptimaliseerd.

Niet zo lang geleden vatte Wooning het plan op volledig over te gaan op de teelt van dendrobium nobile. Een jaar of twee geleden werden de plannen echter gewijzigd en moest de dendrobium juist plaats maken voor alleen nog maar phalaenopsis. Gevolg was dat het systeem niet zozeer gewijzigd als wel uitgebreid moest worden. “Binnen het bedrijf hadden we eerst het ware twee bedrijven”, vertelt operationeel manager Rob Valk, “de dendrobium die qua intern transport, stokken en inpakken buiten het systeem omging, en de phalaenopsis. Die laatste groeit nu hard in aantallen, en dus hebben we meer capaciteit nodig.”

Omdat deze aantallen worden de komende tijd alleen nog maar hoger worden zijn straks vermoedelijk ook nog extra steekstations nodig. “We gaan de komende weken en maanden van 40 naar 60 naar 80 en tenslotte zelfs naar 100.000 planten per week. Bovendien komen er meer meertakkers. As we speak lopen de laatste nobiles weg, daar komen geen nieuwe voor, eind juli leveren we laatste exemplaren uit. We zijn nu aan het kijken in hoeverre de verschillende onderdelen van het logistieke systeem nog te belasten zijn.”

De mannen van OptiSystems hebben recentelijk een aantal verbeteringen aangebracht zoals het versnellen van de banden en het stroomlijnen van de doorloop op die punten waar dat het meest nodig was. Gaat er onverhoeds toch iets mis, dan zijn de lijnen kort. “Is er een mechanische storing dan lossen zij het voor ons op”, besluit Rob. “Zo is het prettig samenwerken, we kunnen makkelijk schakelen en de dingen worden goed en snel geregeld.”

Voor meer informatie:
Opti Systems bv
[email protected] 
www.optisystems.nl

 

 

Wooning Orchids
[email protected]
www.wooningorchids.nl