Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsinspectie: Bijna alle slachtoffers arbeidsuitbuiting zijn migrant

In 2020 en 2021 zijn in Nederland tien strafrechtelijke onderzoeken naar arbeidsuitbuiting afgerond met in totaal 26 slachtoffers en negentien daders. Daarnaast zijn er 52 bestuursrechtelijke onderzoeken ernstige benadeling afgerond waarbij 235 werkenden en 59 werkgevers betrokken waren. Dat staat in de eerste Monitor arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling van de Arbeidsinspectie.

Arbeidsmigranten
Uit de afgeronde onderzoeken blijkt dat bijna alle slachtoffers van arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling arbeidsmigranten zijn. Het zijn overwegend mannen. Meer dan de helft van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting en meer dan driekwart van de ernstig benadeelden verblijft en werkt legaal in Nederland. Arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling van werknemers vinden in allerlei sectoren van de arbeidsmarkt plaats, vaak bij ondernemingen die op het eerste gezicht bonafide lijken. Het gaat doorgaans om banen waarvoor geen of weinig opleiding nodig is en het betreft vaak vies, gevaarlijk of zwaar werk.

Afhankelijkheid
De slachtoffers en ernstig benadeelden werken meestal lange dagen, ontvangen te weinig loon en hebben een flexibel contract. De Arbeidsinspectie ziet dat daders of werkgevers de arbeidsmigranten met regelmaat een ‘totaalpakket’ aanbieden waarbij zij alles rondom de reis naar Nederland, huisvesting, arbeid en verzekeringen organiseren. Op deze manier binden zij slachtoffers of ernstig benadeelden aan de situatie. Ook kunnen gemaakte schulden, de inname van identiteitsdocumenten, psychische druk of (dreiging met) geweld de slachtoffers of ernstig benadeelden beletten om misstanden te melden en de situatie te beëindigen.

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat daders en betrokken werkgevers vaak mannen zijn met de Nederlandse nationaliteit. Zij werven slachtoffers en ernstig benadeelden veelal in het land van herkomst. Overeenkomsten in taal en cultuur tussen daders en slachtoffers kunnen daar bij een rol spelen.

Het is de eerste keer dat de Arbeidsinspectie de monitor Arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling publiceert. Voortaan moet elke twee jaar een rapportage verschijnen. De Arbeidsinspectie wil met de inzichten uit de rapportage helpen bij de aanpak van misstanden en effectieve bescherming van slachtoffers.

Bron: Arbeidsinspectie

Publicatiedatum: