Effectiviteit groene middelen verbeteren door vroegtijdig signaleren

"Het succesvol inzetten van de meeste groene insecticiden vraagt een andere manier van denken. Waar we voorheen bij een teveel aan plaaginsecten curatief met vaak chemische middelen ingrepen, moeten we nu vooruitkijken en denken." Dat stelt commercieel manager Jürgen Brokelman namens het team van HortiPro.

De effectiviteit van veel groene middelen wordt vaak bepaald door het
moment en de manier van inzetten. De beste effectiviteit wordt verkregen door deze middelen tijdig toe te passen en niet te wachten tot de er te grote populaties plaaginsecten in het gewas aanwezig zijn.

Dit geldt ook voor de rupsen van de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites). "Hoe eerder we de motten signaleren, hoe eerder we kunnen schakelen en bijvoorbeeld middelen op basis van de Bacillus thuringienis in kunnen zetten."

Door deltavallen en/of vangplaten te voorzien van feromonen kunnen telers de signalering en monitoring aanzienlijk verbeteren. HortiPro heeft hiervoor de PheroDeixis ontwikkeld. Gangbare feromonen zijn
veelal vrouwelijke feromonen die uitsluitend mannelijk insecten lokken. De PheroDeixis feromonen lokken zowel mannelijk alsook vrouwelijke Turkse motten, werken maar liefst 6 tot 8 weken en kunnen gewoon met de blote handen aangeraakt worden.

Nieuwe feromonenlijn SemeonPro werkt langer én lokt mannelijke en  vrouwelijke insecten
De SemeonPro™ feromonenlijn 

De PheroDeixis feromonen vallen binnen de lijn van de SemeonPro feromonen, die naast feromonen voor de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) ook feromonen voor trips (Frankliniella occidentalis), (Thrips
parvispinus), (Thrips setosus ), duponchelia (Duponchelia fovealis), tomatenmineermot (tuta absoluta), druivencicade (Empoasca vitis) en koolvlieg (Delia radicum) bevat.

Wanneer er volwassen motten in de deltavallen of op de vangplaten gevonden worden, is het zaak binnen 2 of 3 dagen een gewasbehandeling met Lepinox Plus uit te voeren, adviseert de commercieel manager. "De gevangen motten zijn meestal niet alleen en de vrouwelijke motten kunnen al wel eieren afgezet hebben."Lepinox Plus is een biologische insecticide op basis van de bacterie Bacillus thuringienis subsp. kurstaki strain EG 2348. Met de Lepinox Plus bestrijdt men effectief verschillende soorten jonge rupsen (L1/L2) in tal van groente- en siergewassen.

Na opname van het gespoten middel via het blad door de rups
beschadigt de darmwand en stopt de rups met eten en worden de bacteriesporen verder verspreid. De rups sterft na ongeveer 3 – 5 dagen. "De Bt. in Lepinox Plus produceert 3 typen Cry-toxines waardoor deze formulering een snel resultaat geeft."

Om een zo hoog mogelijke effectiviteit van de Lepinox Plus te
verkrijgen adviseert HortiPro een combinatie met de hechter/uitvloeier,
Helioterpen Film te spuiten. Helioterpen Film geeft tevens een
UV-bescherming waardoor Lepinox Plus beter en langer werkt.

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven