Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Praktijkproeven perceelafspoeling Flevoland gestart

Op 1 juni 2022 zijn Delphy Improvement Centre, CLM Onderzoek en Advies en Delphy gestart met ‘Praktijkproeven perceelafspoeling Flevoland’. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door Provincie Flevoland.

In 2021 hebben CLM en Delphy onder de vlag van het Actieplan Bodem en Water Flevoland (ABW) voor het eerst praktijkproeven voor afspoeling uitgevoerd in verschillende Flevolandse regio’s. Tijdens deze proeven is het effect van verschillende maatregelen op zowel waterkwantiteit als waterkwaliteit onderzocht. Het project heeft waardevolle resultaten opgeleverd, die in het onderzoek van 2022 verder worden uitgediept.

Voorkomen van afspoeling
Met deze praktijkproeven wordt onderzocht hoe voorkomen kan worden dat meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen van het perceel afspoelen. Zodat deze stoffen beter benut worden op het perceel en de nadelige effecten op de omgeving zoveel mogelijk worden voorkomen. Ook voor het behoud van een breed pakket gewasbeschermingsmiddelen voor de agrarische sector is het belangrijk om emissie te minimaliseren. Om hieraan invulling te kunnen geven als individuele agrariërs is er meer kennis omtrent mogelijke maatregelen om perceelafspoeling te voorkomen benodigd die inpasbaar zijn binnen de agrarische bedrijfsvoering.

Om aan deze hoofddoelstelling vorm te geven zijn er 5 subdoelen van deze praktijkproeven:

  • Onderzoeken of het effect op afspoeling – van maatregelen die op basis van het 1e jaar effect hadden op afspoeling én praktisch haalbaar zijn- statistisch onderbouwd kan worden.
  • Praktijkervaring opdoen met een verdiepte afvoergreppel op praktijkschaal door verschillende ondernemers op verschillende grondsoorten.
  • In beeld brengen van de dynamiek van afspoeling op lichte en zware zavel in Flevoland.
  • Onderzoeken van het effect van maatregelen op de opbrengst.
  • Brede deling van de opgedane kennis binnen de agrarische sector in en buiten Flevoland.

Hierbij worden de volgende maatregelen, die in het 1e proefjaar verschil lieten zien én die praktisch haalbaar zijn of kunnen worden, meegenomen: aanbrengen ‘wafel’ reliëf tussen ruggen, inzet woeltand, verruwing van de ruggen, haver tussenzaai (alleen in aardappel) en een verdiepte, met een inerte vulling gevulde, afvoergreppel. Deze maatregelen zijn in samenspraak met ondernemers gekozen.

De resultaten worden in maart 2023 verwacht en bekend gemaakt via een rapportage en praktische factsheets voor ondernemers.

bron: Delphy

Publicatiedatum: