Creatieve oplossingen voor gietwatertekort Pijnacker

In een droog jaar kunnen tuinbouwbedrijven niet toe met hun eigen bassin. Als voorbeeldproject is in Pijnacker-West onderzocht waar op een creatieve manier aanvullend water vandaan kan komen. Het onderzoek valt binnen het project Waarde van Water, onderdeel van het samenwerkingsprogramma ACCEZ.

Wellicht is extra wateropslag mogelijk in de Ackerdijkse plassen, gelegen aan de rand van Pijnacker in de richting van Rotterdam.

Binnen het project Waarde van Water is onderzocht of er oplossingen kunnen worden bedacht in samenwerking met andere partijen. Onderzoekers van drie universiteiten hebben mogelijkheden geïnventariseerd om regenwater slim op te slaan in plassen, meren en watergangen of de ondergrond. Dat is gedaan voor het gebied Pijnacker-West, waar 200 ha glastuinbouw ligt.

De voor en tegens van verschillende opties voor wateropslag zijn onderzocht zoals; wateropslag in natuurgebieden, ondergrondse opslag, opslag door middel van peilverhoging en het gebruik van regenwater uit woonwijken en bedrijven terreinen. Ook is de optie bekeken op de Pijnackerse Vaart een rol kan spelen is het voorzien wat het watertekort is. De gemalen pompen jaarlijks 2,57 miljoen m3 water weg uit het gebied dat vervolgens zijn weg naar Delft en de zee vindt. Dit is ruim twee keer de aanvullende behoefte van de glastuinbouw en het is een realiseerbare optie.

Natuurlijk zullen meerdere partijen overeenstemming moeten vinden voordat bepaalde oplossingen gebruikt kunnen worden. Dit is fase twee in het onderzoek, naar wat mogelijk is.

Lees hier het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven