SodM kritisch in jaarverslag 2021

"Manier van subsidie geven aan geothermie werkt fouten door haast in de hand"

Het Staatstoezicht op de Mijnen is in Nederland belast met onder meer de controle op geothermiebronnen. In haar jaarverslag staat de autoriteit onder meer stil bij diverse incidenten bij glastuinbouwprojecten. Het SodM constateert dat de sector professionaliseert en dat dit de veiligheid ten goede komt. Wel plaats men nog een kanttekening bij de wijze van subsidiering. Die zou een risico kunnen vormen voor de veiligheid en het milieu. 

Subsidie wordt verleend op de productie van aardwarmte, stipt het SodM nu aan. "Dat leidt ertoe dat bedrijven zo snel mogelijk willen opstarten en produceren, maar daarbij soms stappen overslaan. Dat
kan leiden tot suboptimale keuzes bij het putontwerp en daardoor vervroegde onderhoudswerkzaamheden (en dus meer kosten) om de veiligheid te kunnen blijven garanderen."

In het jaarverslag licht het SodM incidenten bij Trias Westland, Californië Lipzig Gielen Geothermie, Van den Bosch en Greenwell Westland uit en wijst men op wet- en regelgeving waarin stappen worden gezet (en nog stappen gezet moeten worden).

Ook wijst men op een inhaalslag die gaande was vorig jaar als het over aardwarmtewinningsplannen gaat. Er waren achterstanden bij de goedkeuring door het bevoegd gezag op winningsplannen. Het SodM stelde in 2021 ruim 50 adviezen op voor besluiten over opsporings- en
winningsvergunningen en winningsplannen voor aardwarmte.

Lees hier het hele jaarverslag. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven