61e Internationale Rozenkeuring in Kortrijk

Eind juni staat de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. Jaarlijks organiseren de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro er de Internationale Rozenkeuring. Zo kreeg de kweker van de best presterende nieuwe roos er op vrijdag 24 juni de 61e ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 38 juryleden de 90 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Nieuwsgierigen kunnen de Rozentuin het hele jaar door gratis bezoeken.

Jaarlijks gaat een internationale jury van rozenkenners op zoek naar de best presterende nieuwe roos in de Rozentuin in Kortrijk. “Onze keuring is telkens opnieuw hét hoogtepunt van ons rozenjaar”, vertelt Kathleen Storme van Inagro enthousiast. Tien rozenkwekers uit vijf landen (België, Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland) waagden dit jaar hun kans.

De selecteurs brachten zo 90 rozen samen, waarvan 63 rozennieuwigheden en 27 rozenvariëteiten die de jongste vijf jaar in de handel werden gebracht. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 24 juni een prijs toegekend. De struikroos Ko 10/7456-02 van kweker Kordes behaalde het hoogste aantal punten en ontving de ereprijs: de zogenaamde “Gouden Roos”.

Klik hier voor de uitslag van de Internationale Rozenkeuring 2022
Klik hier voor een overzicht van de deelnemende rozen 2022

Luxemburger Hanno Dirkse voorzitter van de internationale jury
Dit jaar verwelkomden de initiatiefnemers de Luxemburger Hanno Dirkse als voorzitter van de jury. Hanno Dirkse is ere-directeur van de Groendienst van de Stad Luxemburg in het Groothertogdom Luxemburg. Momenteel is hij voorzitter van de Luxemburgse tuinbouwmaatschappij Confrérie Saint-Fiacre Luxembourg. Ook is hij nog steeds actief betrokken bij het tuinbouwverenigingsleven in zijn land.

Rozenkeuring beloont sterke, goed groeiende en mooie rozen
Alle rozen die in aanmerking kwamen voor de titel zijn nog niet of hoogstens vijf jaar op de markt. De rozen worden beoordeeld op hun geschiktheid voor de groeiomstandigheden die in (West-)Vlaanderen heersen en krijgen dus geen behandeling tegen ziekten. De juryleden spreken zich uit over de kenmerken ‘gewas’, ‘ziekte’, ‘bloei’ en ‘geur’. 30% van de punten gaan naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling en bladertooi, 30% naar de weerbaarheid tegen ongunstige groeiomstandigheden en ziekten, 30% naar de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopeenvolging, de vorm, de kleur en 10% naar de geur van de bloemen.

Varianten die in de prijzen vielen, zijn gegarandeerd sterke, goed groeiende en mooie rozen. Dit jaar vormden de weersomstandigheden een grote uitdaging. “Opmerkelijk dit jaar is de vroege bloei van de rozen in de proeftuin als gevolg van warmte en droogte vroeg in het seizoen. Gemiddeld zijn de planten ook lager en kleiner”, vertelt Kathleen Storme. “De sterke rozen hebben zich dan ook ten volle bewezen.”

Rozenliefhebbers objectief informeren
Met de keuring willen de Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Inagro de rozenliefhebbers, de selecteurs, de handel en de beroepstuinders objectief informeren over de waarde van de nieuwe rozen op de markt. De rozenkwekers vermelden de uitslagen van de verschillende rozenproeftuinen in hun catalogi. Voor de bloemenliefhebber die rozen wil aankopen, vormt dat een interessante leidraad.

Gratis bezoek aan de Internationale Rozentuin
Nieuwsgierigen kunnen de rozen deze zomer zelf bekijken. De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. Elke rozen- of tuinliefhebber zal er zijn gading vinden. In de demonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten. De demonstratietuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elke roos of rozengroep is voorzien van de naam van de roos en de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk, groen kader. De Rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus.

Alle informatie over deze Internationale Rozentuin is samengebracht op www.rozentuinkortrijk.be. Belangstellenden die meer willen weten over rozen kunnen de vernieuwde bezoekersgids gratis aanvragen via 051 27 32 00 of onthaal@inagro.be. Groepen kunnen de Rozentuin ook bezoeken onder begeleiding van een gids. Reserveren kan via de Toeristische Dienst van de Stad Kortrijk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven